nedelja, april 14Agro servis

PREDNOSTI UVOĐENJA VAUČERA ZA KUPOVINU DOMAĆIH PROIZVODA MALIH PROIZVOĐAČA

 

Beograd, 24.11.2022.

RTS

  • Udruženje "Moja Srbija" pokrenulo je inicijativu za uvođenje vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača, koji bi bili deljeni poput turističkih vaučera za odmor u Srbiji. Vaučeri bi pospešili proizvodnju, a u isto vreme novac bi ostajao u zemlji, izjavio je za Radio Beograd 1 predsednik udruženja Milan Ristić.

Milan Ristić, gostujući u jutarnjem programu Radio Beograda 1, izjavio je da bi bilo dobro da se vaučeri uvedu, kao što je to slučaj u turizmu, zato što je svaki proizvod malih proizvođača stopostotno domaćeg porekla: od sirovina, voća, povrća do ambalaže.

"Kada kupujemo domaće proizvode, novac ostaje u opticaju u Srbiji. Vaučeri ne bi predstavljali preterani trošak za budžet, jer bi se kroz poreze i doprinose novac vrlo brzo vratio u budžet", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, vaučeri bi podstakli i razvoj proizvodnje. "Kako se ti proizvodi uglavnom prave u seoskim sredinama, to bi predstavljalo i značajan podsticaj ljudima da ostanu da žive i rade na svojim imanjima. Ova akcija bi se vrlo lako organizovala zbog iskustva koje imamo sa turističkim vaučerima", naveo je Ristić.

Turistički vaučeri u iznosu do 5.000 dinara za odmor u Srbiji iz godine u godinu postaju sve popularniji. Vlada Srbije već je opredelila sredstva u predlogu budžeta za narednu godinu za dodelu novih 100.000 vaučera.

Predsednik udruženja "Moja Srbija" kaže da očekuju da se da podelom vaučera, kao i prethodni godina, počne od 1. janura.

"Akcija traje punih osam godina. Kada je prvi put organizovana, 2015. godine, od opredeljenih 100.000 vaučera svega 70.000 do 80.000 je podeljeno, jer nije bilo dovoljno zainteresovanih građana", navodi Ristić.

Dodaje da su na listi ugostitelja koji primaju vaučere, imali njih 130, a danas je 3.500 ugostitelja na listi koja se stalno uvećava.

"Nadamo se da će se sledeće godine, što ranije, naći dodatna sredstva kako bi se pustila još jedna količina, jer smatramo da je optimalan broj 250.000 vaučera", zaključuje predsednik udruženja "Moja Srbija" Milan Ristić.

Reakcije slušalaca

Slušaoci Radio Beograda 1 pozdravili su inicijativu za uvođenje vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača.

Istakli su, međutim, da je problem u velikim trgovinskim lancima koji su većinski u rukama stranih kompanija gde domaći proizvodi, ocenjuju, nemaju ni prednost, niti odgovarajuću zastupljenost u odnosu na uvozne.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor