ponedeljak, april 15Agro servis

RATARI ŽELE SKIDANJE RAMPE ZA IZVOZ KUKURUZA

 

Novi Sad, 08.06.2022.

Cena kukuruza na svetskim berzama je u porastu, a naši ratari, koji ovo žuto zlato imaju na lageru, očekuju od državne administracije da podigne rampu za izvoz.

Prodaju kukuruza po 31 din/kg oni ocenjuju kao špekulaciju, da bi se nekome omogućilo da kupljeni kukuruz po ovoj ili nešto nižoj ceni za par dana izveze i proda po svetskim cenama. Izvoznici tvrde suprotno i ističu da će kukuruz u okruženju imati stabilnu cenu oko 30 din/kg ili pad, a da je rast na svetskim berzama neznatan i da će doći do stabilizacije.

Kukuruz u Srbiji, prema obavljenoj trgovini na Produktnoj berzi u Novom Sadu, je jeftiniji za 1,25 din/kg do 8,37 din/kg naspram prodaje u Čikagu, Mineapolisu i Parizu.

Koliko još ima kukuruza iznad naših potreba, niko ne može pouzdano da kaže, jer detaljan popis i nije obavljen. Vlasnici kukuruza, koji nisu trgovci, u ovom času suočavaju se sa nedostatkom novca u pripremi za žetvu, za isplate ličnih primanja, a ne retko i za prispele kredite i planiranu nabavku mehanizacije.

Gazdinstva koja su računala da će prodajom kukuruza osloboditi skladišni prostor za ječam i pšenicu sada prati neizvesnost i velike nade polažu u razumevanju državne administracije da „otvori prodaju”. Dobri poznavaoci tržišta kod nas tvrde da bi sa prodajom kukuruza na domaćem tržištu bilo sve lakše, to jest velike potražnje, da su dužnici Državnim robnim rezervama počeli da kupuju zrno i vraćaju dug.

Među tradicionalnim proizvođačima kukuruza u Vojvodini, koji rod čuvaju u klipu, važi pravilo da se kukuruz iz čardaka kruni kada u polju novi poraste do kolena. Najviše ovakvih skladišta ima na severu Bačke i srednjem Banatu. Međutim, mnoga gazdinstva su na jednostavan način povećala skladišni prostor, jer su postojeće čardake obložili sitnom žicom i tako čuvaju rod. To je i jedini tržišni oslonac, jer su Javna skladišta, čiji je osnivač po postojećem zakonu država, ugašena. Tako je nestao i robni zapis kao hartija od vrednosti, pogodan za terminsku trgovinu, gde je garancija bila uskladištena roba u Javnom skladištu. Gašenjem ovih skladišta, kada su dostigla kapacitet preko 150.000 tona, obradovali su se izvoznici, jer su ostali jedina adresa na koju se obraćaju ratari sa ponudom.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor