četvrtak, april 18Agro servis

ROVOVSKA BORBA SA „RATARIMA” UZURPATORIMA

 

Alibunar,05.09.2022.

Politika

  • Nelegalno korišćenje više od 181 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta otkriveno je u ataru Alibunara, u katastarskoj opštini Nikolinci

Osim za ratare, kojima su ruke pune poljskih radova, na južnobanatskim oranicama godinama unazad mnogo je posla i za državne poljoprivredne inspektore i poljočuvarsku službu. To potvrđuju nalazi inspektora koji su recimo tokom prošle sezone obavili nadzor na desetinama nezakupljenih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta i pronašli različit, a „divlji” rod revnosnih „paora”. Tako je širom plodne ravnice, osim aktuelne suše, prisutna i uzurpacija nezakupljenih državnih parcela na sve četiri strane regije. Najnoviji slučaj zabeležen je, ali i procesuiran u ataru opštine Alibunar, u katastarskoj opštini Nikolinci.

Redovnom pretragom terena, poljočuvarska služba otkrila je nelegalne zasade suncokreta na 181,82 hektara, što je i zapisnički konstatovao republički poljoprivredni inspektor. Odmah je reagovala Opština Alibunar angažovanjem dodatnog obezbeđenja nad bespravno zasnovanim zasadima, dok su se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Opštini Alibunar prijavile dve osobe da su zasejale suncokret na ukupno 147,57 hektara. Shodno zakonu, oni su dužni da na račun budžeta uplate 1.221,57 evra po svakom nelegalno zasejanom hektaru, kako bi mogli da pristupe skidanju useva. Ukoliko to sami ne učine, u skladu sa zakonom, učiniće to opština Alibunar, po raspisanoj javnoj nabavci.

Lokalne samouprave godinama vode rovovsku borbu sa neposlušnim „poljoprivrednicima”. Njihovi poljočuvari, inspektori i stručnjaci geodetske struke špartaju njivama, a nakon definisanja i obeležavanja divljih zasada, slede straže uz asistenciju policije. Tako je na terenu, pričaju, bilo i susreta sa raznim „tehnikama” krađa. Osim klasičnih „ratara” uzurpatora ima i onih koji su se dosetili kako da nadigraju državu, pa su na licitaciji zakupili državno zemljište za obradu, a onda „zaboravili” da potpišu ugovor i plate zakup, ali su zato „svoje” oranice zasejali. Takođe, praksa je pokazala, kažu poljočuvari, da pojedinci imaju i svoje doušnike. Mahom su to čobani, koji dojavljuju kako se služba i inspektori kreću kroz čitave ulice zasada i atarskim putevima. Neretko budu uklonjene i table sa obaveštenjem da je polje pod inspekcijskim nadzorom, ali s obzirom na to da je tokom patroliranja tu i policija, nije bilo većih problema sa upadima „poljoprivrednika”, niti pretnji i ometanja.

Uvođenje reda na poljima unapređeno je novim presecima situacije i sređivanjem stanja u katastru, ali i stalnim pregledom stanja na terenu, gde je registrovano i krajnje nenamensko tretiranje plodne crnice. Tako su na hektarima državnih njiva, stručne službe evidentirale hangare, nekategorisane puteve, objekte farmi. Na moguće obradivim delovima atara, nađeno je da se šire i zaparloženi trstici, močvare i kanali, ili su oformljene divlje deponije, a ubeležen je i zakorovljeni stari hipodrom, seosko groblje i fudbalsko igralište.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor