ponedeljak, april 15Agro servis

Saopštenje Radne grupe za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje na teritoriji AP Vojvodine

 

ZADRŽATI GRANIČNE VREDNOSTI ZA AFLATOKSIN
Novi Sad, 28. februar 2013. 

Stručnjaci okupljeni u Radnoj grupi za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje na teritoriji AP Vojvodine, na jučerašnjem sastanku razmotrili su zaključke Radne grupe za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje Ministarstva poljopirvrede, šumarstva i vodoprivrede i ne slažu se sa zaključkom da se razmotri mogućnost privremene izmene graničnih vrednosti aflatoksina M1 u mleku.
Radna grupa zaključila je da je svaka izmena pravilnika u smislu povećanja graničnih vrednosti prisustva aflatoksina u bilo kojoj hrani, a pogotovu u mleku retrogradna mera, koja ne doprinosi rešavanju problema povećanih vrednosti aflatoksina. Razlozi za to su očuvanje javnog zdravlja, a pogotovo zdravlja dece i trudnica, najosetljivije populacije koja i najviše pije mleko. Radna grupa naglašava da se rešenje problema mora tražiti u preduzimanju adekvatnih mera za uklanjanje uzročnika pojave aflatoksina u mleku i hrani za životinje, a ne u izmeni regulative koja je već usaglašena sa evropskim standardima.
S obzirom na to da je inspekcijski nadzor u nadležnosti resornog Ministarstva, radna grupa je donela zaključak da Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS na teritoriji Vojvodine nastavi da vrši dobrovoljni i besplatni monitoring mleka i hrane za životinje, kako bi se gazdinstvima pomoglo konkretnim merama za poboljšanje kvaliteta hrane za životinje, a samim tim i kvaliteta mleka koje proizvode.

Ostavite odgovor