četvrtak, april 18Agro servis

Saopštenje Uprave za veterinu

 

POVEĆANA KONTROLA MESA

Velika Plana, 11. mart 2014.

Veterinarska inspekcija u Podunavskom okrugu po prijavi PU Smederevo, dana 04.03.2014. godine, obavila je službenu kontrolu u objektu UZTR „N&N Cile“ u ulici Nikole Pašića bb, u Velikoj Plani. Osim 18 kilograma živinskog mesa, dopremljenog iz odobrenog objekta sa pratećom dokumentacijom, veterinarska inspekcija zatekla je, blokirala i neškodljivo poništila 28,8 kilograma mesa i oblikovanog mesa bez deklaracije, propisane dokumentacije, nebezbednog za ishranu ljudi.Istom prilikom, veterinarska inspekcija je rešenjem ovom subjektu zabranila promet hrane životinjskog porekla bez propisane dokumentacije. 

 Na poziv i uz asistenciju policijske uprave Smederevo, iste večeri, veterinarska inspekcija je u dvorištu porodične kuće Jovanović Nebojše, vlasnika navedenog ugostiteljskog objekta utvrdila postojanje objekta za klanje životinja i preradu mesa koji nije odobren od nadležnog ministarstva i nije upisan u Registar objekata Uprave za veterinu (ilegalan rad). U ovom objektu je zatečeno i blokirano 728 kilograma mesa i jestivih delova koje je veterinarski inspektor uputio na neškodljivo poništenje.

Veterinarska inspekcija do sada nije došla do  saznanja da je u ugostiteljski objekat „N&N Cile” unošeno meso uginulih životinja. Na ispitivanju i potvrđivanju ovih sumnji radi nadležna policijska uprava i tužilaštvo koji će izreći mere zabrane obavljanja ugostiteljske delatnosti.

U restoranima i ugostiteljskim objektima u kojima se hrana priprema, termički obrađuje i služi radi konzumiranja i kao takva prodaje krajnjem potrošaču, nadležnost veterinarskih inspektora je u kontroli ulaznih sirovina životinjskog porekla koje se koriste za njenu pripremu. Kontroliše se poreklo hrane, uslovi čuvanja, propisani temperaturni režimi rashladnih vitrina i frižidera, organoleptičke osobine hrane, dokumentacija, pakovanje kao i deklaracije sa naznačenim rokom upotrebe.  

Veterinarska inspekcija od 4. marta svakodnevno kontroliše ovaj objekat jer je ocenjen kao visokorizičan i proverava poreklo mesa i proizvoda od mesa koji se unose u ovaj objekat. Dalje radnje preduzeće policija i tužilaštvo kao i ostale inspekcijske službe prvenstveno tržišna i finansijska inspekcija kako bi se proverili elementi rada u sivoj zoni.

Ostavite odgovor