četvrtak, april 18Agro servis

SMANJITI PAORSKI POREZ

 

Pančevo, 26. novembar 2014.

Izvor: Dnevnik

U Pančevu se danas održava hitna sednica skupštine, na kojoj će se odbornici izjašnjavati samo po jednoj tački dnevnog reda – smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište sa sadašnjih 0,3 na 0,15 odsto u sledećoj godini.

"Građani Pančeva i naseljenih mesta su potpuno u pravu kada su pre nekoliko dana iskazali zabrinutost zbog visine poreza koji im je stigao na poljoprivredno zemljište u građevinskom reonu. Između 2008. i 2012. godine mesne zajednice po naseljenim mestima, želeći da prošire gradsko građevinsko zemljište, podnele su plan Skupštini Pančeva i urbanistima, na osnovu kog je prošireno gradsko građevinsko zemljište, u želji da možda u budućnosti na tom zemljištu dođe do izgradnje industrijskih, poljoprivrednih objekata, hala, prerađivačke proizvodnje, što je bio, pretpostavljam, cilj", rekao je gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov za TV Pančevo.

Onje dodao da je u maju 2013. godine donet Zakon o porezu, koji je stupio na snagu u januaru 2014, i ocenio da je zbog toga došlo do aktuelnog problema.

On je podsetio da je 0,3 odsto poreska stopa na poljoprivredno zemljište već duže vreme važeća, te da ta stopa važi širom Srbije.

Radanov je istakao da će budžet pretrpeti smanjenje prihoda, ali da je nedopustivo da građani plaćaju astronomske cifre zbog poreza na poljoprivredno zemljište. On je najavio i da će građani koji imaju poljoprivredno zemljište u sledećoj godini plaćati duplo manji porez u odnosu na ovu godinu.

Gradonačelnik Pančeva je istakao da grad nema zakonske mogućnosti da smanji poreska rešenja za 2014. godinu, ali i da postoji mogućnost da obveznici sami pokušaju to da razreše.

"Drugostepenom organu, Republičkoj poreskoj upravi, treba da podnesu žalbu da se umanji iznos poreza koji su dobili. Moram da naglasim da je izdato oko 11.005 rešenja, a da je do sada drugostepenom organu podneto samo 70 žalbi. I građani moraju da prate. Ukoliko hoće da se žale, ne mogu to da rade samo putem sredstava javnog informisanja, nego postoji put, postoje organi i adrese gde mogu da upute žalbe", poručio je Radanov.

Ostavite odgovor