nedelja, april 14Agro servis

Šta će nakon serije sastanaka sa poljoprivrednicima, o niskim cenama uljarica, biti odlučeno iduće nedelje?

 

DRŽAVNE ROBNE REZERVE PRODAJOM ULJA SA SOPSTVENOG LAGERA MOGU OTKUPITI OKO 25.000 TONA ZRNA SUNCOKRETA

Beograd, 18. septembar 2013.

Sve do nedavno Državne robne rezerve imale su u vlasništvu oko 15.000 tona jestivog suncokretovog ulja, u ambalaži od jednu litru. Deo tog ulja upućen je na tržište, kako saznaje „AgroServis”, juče je „sravnjen” lager ovog artikla u vlasništvu države i on iznosi nešto više od 8.000 tona ulja.

Većina ovih količina vode se na lageru uljare u Šidu, Vrbasu i simbolična količina je upisana kao dug fabrike uljare „Sunce” iz Sombora, koja više ne radi.

Država zbog potpuno narušenog tržišta, putem Ministarstva za trgovinu, koje i ne pokazuje volju i aktivnost da pomogne potošačima i poljoprivrednicima, može da ovo ulje pusti na tržište po ceni od 90 dinara po litri i da za dobijeni novac obnovi lager. Ovim potezom Ministarstvo trgovine bi, zapravo, omogućilo da poljoprivrednici jednim potezom prodaju oko 25.000 tona zrna. Interesantno je da se u praksi događalo da Državne robne rezerve u dužem vremenskom periodu kreditiraju uljarsku industriju ne preuzimanjem uplaćenih količina ulja. Ukoliko bi se navedenim modelom pomerilo tržište na bolje, preostale količine suncokreta, čija cena inače raste, imale bi veću cenu. Prema onome što su pojedina udruženja poljoprivrednika predložila Ministarstvu poljoprivrede i spremnost koju ima ovo ministarstvo za izlazak iz ove krize, može se očekivati pomak cene i od strane samih uljara.

Pregovori koji su do sada vođeni bili su, zapravo, razgovori o tome kako prevazići aktuelne niske cene i nijedna od grupacija poljoprivrednika nije iznela predloge za sistemsko rešavanje proizvodnje uljarica. Tako su izostali i predlozi o potrebi većeg broja državnih skladišta, regionalnih silosa i postojanje ugovora za proizvodnju za poznatog kupca. Nisu se čuli ni predlozi o potrebi kreditnih linija za podizanje malih uljara za sirovo ceđenje zrna suncokreta i soje.

Ostavite odgovor