četvrtak, april 18Agro servis

Šta je pokazala anketa našeg lista?

 

PRODUŽITI ROK ZA KUPOVINU SUBVENCIONISANOG GORIVA

Novi Sad, 20. maj 2013.

Od planiranih količina za kupovinu dizel goriva, uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do 10. maja registrovana gazdinstva su, prema nepotpunim podacima, preuzela oko 30 odsto zaliha. Ovo je bio i povod za anketu našeg lista o tome zbog čega poljoprivrednici nisu iskoristili pogodnost u nabavci goriva?

Među anketiranim poljoprivrednicima preovladava mišljenje da postojeći model subvencionisanja goriva uz plaćanje punog iznosa za litru, a naknadnog dobijanja podsticaja umanjenjem cene nije prihvatljiva, niti se vremenski uklapa u kalendar radova u poljoprivredi. Poljoprivrednici predlažu da se uvedu kartice za nabavku goriva i da se utvrdi lista više prodavaca, a ne samo jedan – NIS.

Takođe, među anketiranima kao razlog neodlaska na pumpe navodi se „nedostatak para”, a čuo se i odgovor „imali smo rezerve”, „daleko mi je pumpa”…

Predstavnici pojedinih udruženja poljoprivrednika smatraju da bi trebalo da se produži rok za kupovine subvencionisanog goriva posle 31. maja, jer, kako kažu, ne postoji zakonska smetnja za takvu odluku Ministarstva poljoprivrede.

Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu, sa predstavnicima iz ministarstva biće rasprave o ovoj temi, uz preporuku da se količina smanji, a poveća dinarska subvencija.

– Ja očekujem da se rok produži, treba sakupiti sve ideje, jer planirana količina dizela neće biti kupljena od strane poljoprivrednika – izjavio je za naš list Miroslav Ivković Baja, predsednik Nacionalnog saveta za poljoprivredu.

Ostavite odgovor