ponedeljak, april 15Agro servis

Sutra u Sremskim Karlovcima

 

PROSLAVA –  65 GODINA INSTITUTA ZA VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO

Sremski Karlovci, 1. novembar 2013.

Sutra će prigodnom svečanosti u Sremskim Karlovcima biti obeležena 65. godišnjica postojanja Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo.

Još 1947. godine, rešenjem Narodne Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine osnovan je Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Ubrzo nakon osnivanja, delatnost Zavoda je proširena i na voćarstvo, a naziv je preimenovan u Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Zavod je 1971. godine integrisan sa Institutom za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u čijem se sastavu i danas nalazi. Tokom proteklih 65 godina u Institutu su ostvareni veoma značajni naučni i stručni rezultati, a stvoreno je i priznato 39 sorti voćaka i vinove loze. Institut koristi 25 hektara zemljišta i spada u reprezentativni deo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Inače, autohtone vrste vinove loze (Panonija, Morava…) ovog Departmana koriste naučnici i vinogradara i u okolini Venecije.

Povodom obeležavanja jubileja biće otkrivena spomen-ploča prof. dr Dragoslavu Milisavljeviću, prvom direktoru Instituta, koji je zaslužan za mnoge inovacije u ovom poslu (sorte, vinski kvasac, kvarol…). Za ovu svečanost gosti će videti i podrum institutske vinarije, koji je obnovljen i rekonstruisan i uz učešće od 10,5 miliona dinara Pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Svečanost će otvoriti prof. dr Zoran Keserović, direktor Departmana, a očekuje se da će Goran Ješić, potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za poljoprivredu otvoriti savremeno uređen podrum.

Ostavite odgovor