ponedeljak, april 15Agro servis

Trošenje Agrarnog budžeta

 

NALOZI ZA ISPLATU PREMIJE ZA MLEKO PRISTIŽU U TREZOR

Šabac, 8. maj 2014.

Prve veće isplate stočarima u ovoj godini biće premije za mleko (prvi kvartal), jer je 126 mlekara Upravi za agrarna plaćanja do 15. aprila podnelo obračun za oko 18.500 gazdinstava, što je za 2.000 više nego u četvrtom kvartalu prošle godine. Obrađeni nalozi su već upućeni u Trezor za plaćanje i prve isplate za Imlek i Laktalis farmeri mogu očekivati već naredne nedelje, a u celini za 20-25 dana.

Negodovanje farmera da isplata kasni 40 dana i nije opravdano, jer su podaci kod mlekara sabrani do 15. aprila, a potom su stigli u Upravu za agrarna plaćanja. Iako se ovim poslom mnogi farmeri bave godinama, događa se da u zahtevima za obračun ima nedostataka i takav slučaj se šalje na dopunu, što odlaže isplate.

Inače, novac za premije se uplaćuje mlekarama i one su obavezne da ga za tri dana uplate na žiro račun registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Bez razlike na finansijski status mlekare (blokada žiro računa) novac namenjen za premije se jedino koristi za ovu namenu.

Iznos premije u drugom kvartalu, sasvim je izvesno, biće manji, jer su mlekare smanjile otkup od pojedinih farmera, što je izazvalo proteste, pa i prosipanje mleka (okolina Sombora).

Najavljeni sastanak farmera i prerađivača mleka u Ministarstvu poljoprivrede nije još zakazan, zbog čega proizvođači, pogotovo sa svera Bačke, negoduju.

Ostavite odgovor