četvrtak, april 18Agro servis

U RUSKOM KRSTURU POČINJE BERBA PAPRIKE

 

Ruski Krstur, 22.08.2022.

Dnevnik.rs    

  • Povrtari iz Ruskog Krstura i područja opštine Kula ove sedmice počeće da beru crvenu papriku “slonovo uvo” od koje se najčešće pravi ajvar.

Ruski Krstur odavno je poznat po uzgoju crvene paprike pa u selu ima desetak otkupnih mesta gde povrtari rod donose na prodaju, a kupci dolaze i velikim kamionima papriku odnose širom Srbije, ali i u okolne zemlje.

– Pod paprikom je ove godine oko 500 hektara, na 95 posto njiva je “ajvaruša”, a na ostalim površinama babura i paradajz-paprika – navela je za “Dnevnik” predsednica Udruženja proizvođača paprike Dušica Oros.-Može se reći da se paprika, osim u Krsturu, sve više gaji i u okolnim mestima, ali i dalje u ataru Krstura ima najviše površina gde je posejana paprika.

Koliko će rod biti težak, odnosno koliko će biti paprike po hektaru, predsednica Udruženja proizvođača paprike nije mogla da kaže jer se za to mora sačekati da krene berba.

– Kao i svake godine, biće paprike i prve i druge klase, ali koje će biti više, znaćemo kada počne berba. Znamo da svi povrtari nisu mogli papriku da sačuvaju od vrućine jer nisu imali postavljene mreže za zasenu. To je i razlog što je na mnogim posedima paprika izgorela od sunca i ima fleke pa će se prodavati po nižoj ceni – kaže Dušica Oros.

Sada se još ne može reći ni koliko će na veliko koštati kilogram paprike prve klase jer to zavisi od potražnje, ali naša sagovornica ističe da cena ne bi smela da bude niža od 120 dinara.

– Troškovi proizvodnje znatno su veći nego prošle godine. Koliko su oni viši govori i to što ima povrtara koji su lane imali paprike na četiri hektara, ove godine su posejali na duplo manjoj površini, a više novca su uložili nego lanjske setve – naglasila je Dušica Oros.

SATNICA 350 DINARA

Što se tiče radne snage, Dušica Oros kaže da se javljaju grupe sezonaca od ranijih godina, ali da ima ponuda i da se angažuju državljani iz drugih, nama dalekih zemalja, Nepala i Avganistana.

– Ako ne bude bilo dovoljno domaće radne snage, uposlićemo i radnike iz inostranstva. Sezonci na ovom poslu mogu zaraditi 350 dinara po radnom satu – kazala je Dušica Oros.

Povrtar iz Ruskog Krstura Vlada Boćanec ima pod paprikom jutro i po. On nije optimista u pogledu kvaliteta roda i smatra da će imati svega 20 do 30 odsto “ajvaruše” prve klase.

– Paprika je toploljubivo povrće i dobro se nosi s temperaturama do 32 stepena, ali kada dnevne temperature pređu taj podeljak na skali, paprika počne da gori pa tragovi od ožegotina ostaju na njoj i takav rod se ne može prodati kao prva klasa – kazao je Boćanec. – Zato se nadam da će druga klasa biti bar 50 dinara kilogram jer bih s tom cenom isplatio troškove proizvodnje i nešto i zaradio.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor