nedelja, april 14Agro servis

VETERINARSKI INSPEKTORI U AKCIJI PROTIV ILEGALNE PRODAJE

 

Beograd, 11. jul 2014.

Izvor: Dnevnik

Veterinarska inspekcija se, zbog sve češćeg ilegalnog prometa hrane, uključila u akcije suzbijanja te pojave sa drugim nadležnim službama kako bi pomogla komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji, kao i pijačnim upravama. U skladu sa podelom nadležnosti iz Zakona o bezbednosti hrane,  promet hrane na malo životinjskog  porekla kontrolišu veterinarski inspektori, i to u specijalizovanim maloprodajnim objektima mesa, mleka, ribe, jaja, divljači, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu se obavljaju kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača.Kontrolišu se svi subjekti koji hranu životinjskog porekla stavljaju u promet i to: specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge i megamarketi.

Restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace se kontrolišu isključivo kao planirane, vanredne akcije, po prijavama potrošača i zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiološkom službom Ministarstva zdravlja, kako bi proverili isključivo sirovinu životinjskog porekla, odnosno njeno poreklo, čuvanje i rukovanje hranom na mestu prodaje krajnjem potrošaču.

Uprava veterine napominje da termički obrađenju hranu i gotovu hranu kontroliše sanitarna inspekcija.Priremu hrane na mestu prodaje i spremnu za konzumiranje reguliše i Zakon o sanitarnom nadzoru.

Uprava naglašava da je nadležnost veterinarske inspekcije kontrola hrane životinjskog porekla u proizvodnji i prometu, ali u objektima koji su registrovani odnosno odobreni u Upravi za veterinu, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o bezbednosti hrane.

Ostavite odgovor