četvrtak, april 18Agro servis

VETERINARSKOJ INSPEKCIJI POTREBNA POMOĆ POLICIJE

 

Beograd, 19. jun 2014.

Izvor: RTV

Uprava za veterinu saopštila je juče da joj je za kontrolu ilegalnog klanja i prometa mesa potrebna pomoć policije, ali i lokalnih samouprava, koje, kako je istaknuto, nisu zainteresovane da se taj problem reši.

"Nadležnost veterinarske inspekcije je kontrola u klanicama koje ispunjavaju uslove, koje su upisane u registar i koje imaju prijavljenu delatnost klanja. Sve drugo je nadležnost lokalne samouprave, a na osnovu propisanog Zakona o komunalnim delatnostima", navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, kontrola ilegalnog prometa hrane sprovodi se isključivo u zajedničkim akcijama po prijavi i obaveštenju MUP-a, kao i drugih inspekcija, kako bi pružili stručnu pomoć u proceni higijenske upotrebljivosti hrane, njene bezbednosti i radi organizacije neškodljivog uništavanja hrane.

Uprava za veterinu je istakla da problem ilegalnog klanja i prometa mesa mora da reši lokalna samouprava sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), jer su inspektori Uprave za veterinu prilikom inspekcije često direktno ugroženi prilikom napada naoružana lica.

Povodom navoda u nekim medijima da veterinarski inspektori tolerišu "klanice na otvoreno", navodi se da Uprava za veterinu ne prepoznaje termin "klanica na otvorenom" jer je Zakonom o veterinarstvu propisana obaveza svih koji se bave delatnošću klanja, da poseduju objekat odobren u Upravi, koji poseduje kontrolni veterinarski broj.

U saopštenju je navedeno da su javne površine, gde se obavlja "divlje klanje", nadležnost lokalne samouprave i održavanje javnog reda na tim površinama je isključiva nadležnost komunalne policije i komunalne inspekcije.

"Sankcije protiv lica koji su obavljali klanje na javnoj površini trebalo bi da preuzme i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi identifikovalo o kojim licima se radi. Veterinarska inspekcija u takvim slučajevima oduzima zatečeno meso, a da pri tom sebe izlaže opasnosti jer trpi napade nepoznatih lica", ukazala je Uprava za veterinu.

U saopštenju se podseća da su 5. januara ove godine inspektori Veterinarske inspekcije napadnuti kada su izašli na teren bez asistencije policije i komunalne inspekcije, a po prijavi da se klanje odvija na otvorenom.

"Vlasnici robe su pobegli dok su veterinarski inspektori bili izloženi nizu neprijatnosti od vređanja do pretnji mesarskim alatom – noževima i satarama. Veterinarske inspektore vređali su i kupci, govoreći ,vi primate plate a mi moramo nešto i da jedemo'", navodi se u saopštenju.

Naveden je i drugi slučaj, kada je komunalna policija u opštini Vranje pozvala veterinarsku inspekciju da 25. maja ove godine zajedno obave kontrolu nelegalnog klanja i stavljanje u promet hrane u selu Ristovcu.

U skladu sa nadležnostima i dogovorom sa komunalnom policijom trebalo je da komunalna policija oduzme meso, legitimiše lica koja obavljaju ilegalno klanje, a da veterinarska inspekcija sprovede skladištenje navedenog mesa pod nazor do dolaska kafilerije i neškodljivog uništavanja,

"Dežurni inspektor je tog dana bio na licu mesta, dok su se dva komunalna policajca na navedenoj lokaciji samo provozali u vozilima sa znakom 'komunalna policija', nakon čega su vlasnici i počinioci tog ilegalnog dela pobegli", saopštila je Uprava za veterinu.

Ostavite odgovor