ponedeljak, april 15Agro servis

VOĆE PO EVROPI SVE PUNIJE PESTICIDIMA

 

Novi Sad, 07.06.2022.

Dnevnik

  • Prošle sedmice do nas su došli zabrinjavajući podaci o hemijskoj neispravnosti voća dobijeni na osnovu istraživanje državne agencije Velike Britanije – Akcijske mreže Evrope za pesticide (PAN).

Podaci ukazuju da potrošači imaju razloga za brigu šta jedu, bez obzira na to gde se nalaze. Takođe i mi treba da se zapitamo šta kupujemo, jer i do nas dolazi voće iz izvoza, mada ga, istovremeno, i izvozimo.

PAN u izveštaju navodi da je istraživanje pokazalo da je značajno porasla količina svežeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima.

Podaci devetogodišnjeg istraživanja, saopšteno je, kažu da je to povećanje za čak 53 posto tokom protekle decenije.

Doduše istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje se i ujedno dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svežeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40 procenata domaće potražnje.

Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine 51 posto, breskve 45, jagode 38 i trešnje i kajsije po 35 posto

Analizom je utvrđeno, navodi PAN, da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjem kancera, srčanih oboljenja i deformiteta pri rođenju.

– Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom. Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51 posto), breskve (45 posto) jagode (38 posto), trešnje (35 posto) i kajsije (35 posto). Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa četiri odsto u 2011. godini na 32 posto u 2019, a kontaminacija trešanja se, takođe, više nego udvostručila sa 22 na 50 procenata u istom vremenskom periodu.

Portparolka PAN Evrope Salome Rojnel izjavila je da su potrošači sada u užasnoj poziciji. – Savetuje im se da jedu sveže voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moći hemikalije i propali poljoprivredni model.

Celer i kelj najrizičniji

PAN se bavio i koliko je hemijski ispravno povrće. Ali je naveo samo da su od povrća najkontaminiraniji proizvodi: celer u listu (50 odsto), koren celera (45 odsto) i kelj (31odsto).

Veliki povrtar Dragan Guljaš iz Silbaša kazao je da povrtari vode knjigu polja, gde unose podatke od trenutka kada krenu da pripremaju njive za setvu, pa sve dok rod ne dospe.

– Tačno po datumima pišemo kada koristimo veštačka đubiva, hebricide, pesticide i fungicidi i u kojim količinama. Ukoliko nemamo knjigu, džabe nam posao,jer kupci neće da kupuju povrće – kazao je Guljaš.

Podaci PAN-a su ostavili bez teksta domaćeg stručnjaka za voćarstvo, profesora na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu dr Zorana Keserovića.

– Ne znam šta da kažem. Iznenađen sam – kazao je za “Dnevnik” dr Keserović. Mada nije video rezultate istraživanja, naveo je da su podaci o upotrebi pesticida za ne verovati.

– Kako je moguće da ih ima u voću, kada Evropa stremi ka zdravoj i bezbednoj ishrani. Evropa smanjuje aktivne materije. Postoje liste koje se kontrolišu i vodi se evidencija. Svaki voćar, bez obzira na to da li je veliki ili mali, mora da vodi dnevnik i upisuje čime i u kojim količinama tretira voćke. Postoji pravilnik koji tačno određuje koliko se čega može koristiti u razvoju svakog voća.Ko se ne drži propisa, ne može voće prodavati,jer takvo voće neće da kupi niko, ni veliki trgovački lanci ni industrijski prerađivači – naveo je prof. Keserović.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor