četvrtak, april 18Agro servis

ZA „ZELENI” DIZEL SUBVENCIJE DVE MILIJARDE DINARA

 

Beograd, 22. februar 2019.

Izvor: Politika

  • Poljoprivrednici će na pomoć iz državne kase moći da računaju od 1. marta, bez prilaganja fiskalnih računa

Novim agrarnim merama poljoprivrednici u Srbiji će, od 1. marta, moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara, izjavio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je objasnio da će 60 litara dizel goriva po hektaru biti subvencionisano sa po 20 dinara po litru, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara.

– Ovo će se odnositi i na ratare, i na povrtare, i na voćare, na sve vrste poljoprivredne proizvodnje – rekao je Nedimović a prenosi Tanjug. Ministar je naveo da poljoprivrednicima za subvencije za gorivo neće biti potrebni nikakvi fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru, od 1. marta do 30. aprila, isplaćivati i tu podršku za gorivo.

– Ko podnese zahtev u roku od pet dana na njegovom računu će biti novac. Biće prosta metodologija – dodao je ministar. Kako je rekao, vlada je pripremila kompletna akta neophodna da se, posle nekoliko godina, ponovo krene sa subvencionisanjem dizel goriva u poljoprivredi.

– Ovo je posledica finansijske discipline i dobrih finansijskih rezultata, koje je Srbija postigla u prethodne tri godine – poručio je Nedimović i naglasio da će iznos ove podrške biti još veći ukoliko i u 2019. budu postignuti dobri finansijski rezultati. Ministar je naveo da je sa dodatne dve milijarde za subvencije za gorivo budžet Ministarstva poljoprivrede veći od pet odsto. „U ovom trenutku imamo 53,7 milijardi dinara na raspolaganju na razdelu Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Nedimović i dodao da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu oko 1,2 milijarde dinara što dovoljno govori o tome koliko je veliki iznos od dve milijarde samo za subvencije za gorivo.

Na koliko novca državne pomoći proizvođači sada mogu da računaju? Prema računici analitičara Čedomira Keca ovo konkretno znači da će poljoprivrednik koji obrađuje 20 hektara (uz ranije utvrđene subvencije od 4.000 dinara po hektaru i novi iznos pomoći za gorivo) dobiti ukupno 104.000 dinara. Regresiranje goriva za poljoprivredu ukinuto je pre tri godine. Poljoprivredna udruženja više puta su apelovala na državu da preispita takvu odluku kao i da bez ove vrste subvencija ne mogu biti konkurentni na tržištu. Domaću poljoprivredu karakterišu usitnjeni posedi i veliki broj proizvođača. Recimo, oko 110.000 gazdinstava seje pšenicu na manje od dva hektara, što znači da će veliki broj njih dobiti ovu vrstu pomoći.

Međutim, očekivanja poljoprivrednika bila su mnogo veća. Podsećamo, predstavnici pojedinih poljoprivrednih udruženja u Srbiji nadali su se da im država omogući da dizel kupuju po ceni manjoj od 100 dinara po litru, što ovim merama nije ostvareno. Kao i da dobijaju regres za 60 do 100 litara po hektaru za maksimalno 100 hektara.

 – Dobro je što je odlučeno da se na ovakav način pomogne proizvođačima. Da li je malo? Mislim da je ovo bilo jedino tehnički izvodljivo. Ipak, najbolje od svega je što će ta bespovratna sredstva biti uplaćena u celosti pred prolećnu setvu – ističe Keco. Ovo je dobra prilika, dodaje, da se do sledeće godine utvrdi model subvencionisanja dizel goriva u okviru budžeta.

– Ovo su ipak simbolični iznosi ali tako je uvek kada subvencije nisu predviđene budžetom. Poljoprivrednici samo za akcize za gorivo i PDV godišnje daju u budžet oko osam milijardi dinara. Ovo je sada očigledno bio jedini način da se ne čeka do jeseni – smatra naš sagovornik.

Ostavite odgovor