nedelja, april 14Agro servis

ZAŠTO NEMA MLEKA U PRODAVNICAMA

 

Beograd, 06.09.2022.

Politika

  • Suša je ubrzala agoniju farmera, a sirovine nema dovoljno jer neće da je plate koliko treba, kaže Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda

Obistinjuju se najave farmera da bi od septembra moglo da bude određenih problema s nestašicom mleka i manjim količinama sirovina na tržištu. U pojedinim beogradskim radnjama, kako javljaju naši čitaoci, nema mleka određenih proizvođača. U određenim terminima, i u to u supermarketu jednog od najvećih trgovaca u Novom Beogradu, mogu se pronaći samo bademovo i kokosovo. Poslednjih dana slične informacije stizale su i iz drugih gradova Srbije, a mediji su prenosili fotografije polupraznih rafova.

Kako kažu, nema ni pravila šta od mleka nedostaje. Dešava se da fali baš dugotrajno mleko u UHT pakovanju (od 2,8 procenata mlečne masti) čija je cena već nekoliko meseci ograničena. Poslednji put, odlukom Vlade Srbije, maksimalna maloprodajna cena propisana je na 119 dinara (do kraja septembra) što je za sedam dinara više nego što je bilo u prethodnoj uredbi.  Interesantno je da ostalih vrsta – svežeg ili dugotrajnog u pakovanju od litar i po, kao i nekih skupljih obogaćenih mleka i „čokoladnog” najčešće ima u ponudi, što bi moglo da ukaže da „nestašica” delimično ima veze i s bitkom oko otkupne cene koja se već dugo vodi na tržištu.

Proizvođači su ranije upozoravali da je ovome najviše doprinelo obezvređivanje cene sirovine od strane velikih mlekara, zbog čega se ovaj sektor našao u teškom položaju, određeni broj farmera odustajao je od posla, a broj muznih krava je smanjen. To se nastavlja, ističe Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda.

– Nema mleka jer ga velike mlekare i dalje plaćaju ispod 40 evrocenti, a u Evropskoj uniji je 65 evrocenti . Dakle, to što dobijamo nije ni približno realnoj ceni. Nažalost, mi nemamo nikakav uticaj ni na njeno formiranje – rekla je Sanja Bugarski za naš list.

Iako deluje da je nestašica veštački napravljena Bugarski smatra da tu nema ničeg prikrivenog, mada je isto tako moguće i da mlekare kalkulišu.

Prema njenim rečima, neke manje mlekare su se nedavno „otele” i plaćaju više nekim farmerima. Kako kaže, „suša je takođe ubrzala agoniju koja traje već nekoliko godina, a sirovine nema dovoljno jer neće da je plate koliko treba”.

– Uvozili su mleko u prahu, a ono je sada skupo i ne isplati se. Kada mleko bude jeftino u Evropskoj uniji biće ga i ovde… Suština je da mlekare najmanje interesuje mleko jer su tu i najmanje zarade. Problem je sad što „Imlek” ima najveći pad u otkupu mleka – kaže Bugarski.

Ovo su nam potvrdili u nekim trgovinskim lancima u centru Beograda, gde su rekli da isporuke iz ove kompanije stižu u manjim količinama i ređe nego ranije.

– Mlekare najviše profitiraju od ovakvog sistema subvencija i mislim da to treba menjati što pre. One treba da budu razvojne, da taj novac ide u ulaganje proizvodnje. Ovako podsticaji idu njima u prilog, jer te premije ukalkulišu u osnovnu cenu proizvoda – istakla je Bugaski. Naša sagovornica nema informaciju koliki udeo tržišta Srbija može trenutno da pokrije sa sopstvenom sirovinom.

Prema objašnjenju iz Privredne komore Srbije, i dalje nije reč o klasičnoj nestašici, već o tome da manje količina ovog proizvoda stiže u radnje. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, izjavio je nedavno za Tanjug da je u Srbiji smanjena proizvodnja mleka zbog pada stočnog fonda, manji je i otkup, hrana za krave je lošija zbog suše, dok je potrošnja u julu bila nekarakteristično velika.

– Jednostavno manje je krava, kao i proizvodnja kod njih. Sve su to razlozi zašto pada proizvodnja na farmama – rekao je Budimović za ovu agenciju i dodao da je proizvodnja u julu bila za 10 odsto manja u odnosu na isti mesec prošle godine. Podsetio je i na uredbu po kojoj je Vlada Srbije propisala da mlekare imaju obavezu da proizvode iste količine kao prošle godine.

– Ne govorimo o nestašicama, ali govorimo da je mleka manje u ponudi. Recimo, pošle godine u ovo vreme zalihe su bile za oko 10 odsto veće – rekao je on i dodao da mlekare, pošto imaju obavezu da određene količine pasterizovanog i UHT mleka isporuče, da bi ispoštovale uredbu prestrukturiraju proizvodnju i prave manje sireva.

Između ostalog, napomenuo je da konzumno mleko ima mesto u ishrani dece i starijih i da nije situacija da neko ima mleko, pa neće da ga proda jer to nije namirnica koja može da se čuva.

„Imlek”: nema govora o trajnim nestašicama

Na pitanje kako komentarišu poremećaje na tržištu mleka i pad otkupa kao i da li možemo očekivati nestašice ovog proizvoda u narednim danima u kompaniji „Imlek” rekli su juče za „Politiku” da je „zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka (rast cene hraniva dominantno) i suše koja je pogodila našu zemlju smanjena proizvodnja sirovog mleka, samim tim smanjen je i otkup.

– Poremećaj na tržištu mleka jeste nastao kao posledica ovih okolnosti ali nikako nije u dimenzijama koje ugrožavaju kontinuirano snabdevanje tržišta Srbije mlekom i mlečnim proizvodima. Navodne nestašice su delimično uzrokovane i povećanom potražnjom i kupovinom usled glasina da mleka neće biti. Razloga za brigu da će biti trajne nestašice mleka nema, saopšteno je iz kompanije „Imlek”.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor