ponedeljak, april 15Agro servis

Agrar u budućnosti

 

SRBIJA MOŽE BITI VEĆI IZVOZNIK OD HOLANDIJE

Beograd, 5. april 2012.

   Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović otvorio je konferenciju „Srpska poljoprivreda – Izvozne mogućnosti i snabdevanje domaćeg tržišta“, koja ima za cilj razmenu informacija i stavova zainteresovanih strana kao i upoznavanje javnosti o planovima u poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu.

Tom prilikom ministar Petrović je izjavio: „Sve mere agrarne politike su usmerene na povećanje proizvodnje i prinosa u poljoprivredi, kako u ratarstvu tako i u stočarstvu kao i na povećanje izvoza i rasta bruto društvenog proizvoda“.

„U Srbiji se 800.000 porodica bavi agrarom a za 400.000 porodica poljoprivredna proizvodnja je primarna delatnost. Cilj Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije je unapređenje razvoja poljoprivrede koja je jedan od stubova privrede“, rekao je ministar Petrović podsetivši da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije bio 2,7 milijardi dolara.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins naveo je da Srbija ima kapacitet da u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prevaziđe Holandiju čiji izvoz dostiže 62 milijarde evra.

„Jedina zemlja koja je kandidat za članstvo u EU a koja beleži suficit u izvozu agrara je Srbija u kojoj je prošle godine za 20 procenata povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda i gde 50 odsto ukupnog izvoza čine poljoprivredni proizvodi“, objasnio je zamenik šefa delegacije EU Martins.

Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen istakla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede ali da mora unaprediti preduzetnički duh i uvoditi inovacije.

„Organizacija USAID je u Srbiji aktivna od 2007. godine. Povezala se sa 200 kompanija što je omogućilo 7.000 novih radnih mesta i prodaju od 118 miliona dolara od čega je tri četvrtine izvoz“, rekla je direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric.

Ostavite odgovor