nedelja, april 14Agro servis

Nova poruka nezadovoljnih poljoprivrednika

 

POTPUNA BLOKADA PUTEVA?

 

Novi Sad, 02.april 2012.g.

Naša redakcija je primila saopštenje za javnost sa lične e-mail adrese Miroslava Ivkovića, člana Organizacionog odbora nezadovoljnih poljoprivrednika – reč je o organizatorima protesta koji žele isplatu subvencija po hektaru.

U ovom saopštenju se navodi da će se na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije 3. aprila razgovarati o njihovim zahtevima. Inače, pomenuti Odbor za poljoprivredu nije se izjasnio o Agrarnom budžetu za 2012. godinu, koji je većinom glasova usvojila Narodna skupština.

Organizacioni odbor nezadovoljnih poljoprivrednika, u sastavu: Miroslav Ivković, Milosav Ostojić, Zoran Lambeta, Milivoje Zarin, Milan Begojević, Đorđe Jovanović i Jan Husak, – obaveštava javnost da će o zahtevima, koji navodimo u nastavku teksta, razgovarati Odbor za poljoprivredu na sutrašnjoj sednici.        

„Obraćamo Vam se zbog rešavanja nastale situacije tj. blokiranje poljoprivrednika u protestnoj vožnji izazvanom promenom u agrarnoj politici ministarstva poljoprivrede koja neodgovara poljoprivrednicima, jer favorizuje prerađivačku industriju i smatramo da će novac namenjen poljoprivrednicima kroz ovakvu agrarnu politiku završiti u rukama prerađivačke industrije. Te su se stoga poljoprivrednici odlučili za proteste odnosno protestnu vožnju ka Beogradu koja je upravo realizovana i želimo da Vam predočimo naše zahteve, a to su:

1. Subvencije za regresiranje repromaterijala u biljnoj proizvodnji po hektaru;

2. Neophodno sprovođenje Nacionalne strategije ruralnog razvoja 2011-2013, koja je usvojena u februaru 2011. godine kao i donošenje uredbi za ruralni razvoj (direktna davanja za investicije);

3. Produženje za realizovanje bonova za naftu do 1. jula 2012. godine;

4. Poljoprivrednik koji ostvari ukupan promet u poslednjih 12 meseci veći od 10.000.000,00 dinara treba da podnese evidencionu prijavu nadležnom poreskom organu, a ne kako je to do sada bilo precizirano odredbom čl.38 stav 1. Zakon o PDV da evidencionu prijavu podnosi obveznik koji je u poslednjih 12 meseci ostvario ukupan promet od 4.000.000,00 dinara.”

Na kraju se ultimativno kaže:

„Svi zahtevi da se ispune do 24.04.2012. godine, jer u suprotnom 25.04.2012.godine najavljujemo totalnu blokadu svih saobraćajnica u Vojvodini. Predlažemo da ove zahteve prosledite Predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, Predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću i Ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću” – piše u ovom saopštenju.

Povodom različitih komentara o Uredbama za trošenje Agrarnog budžeta za 2012.g. redakcija „AgroServisa” će u četvrtak objaviti rezultate ankete među poljoprivrednicima i građanima s osnovnim pitanjem – da li su opravdana nezadovoljstva poljoprivrednika i najava blokade puteva.     

Ostavite odgovor