četvrtak, jun 13Agro servis

Državna regulativa

 

ZAKON O PODSTICAJIMA UBRZANO ILI SLEDEĆE GODINE?

Beograd, 7. decembar 2012.

U sekretarijat Vlade još nije stigao tekst Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će nakon razmatranja biti upućen Narodnoj skupštini na usvajanje po skraćenom postupku.

Iako je rasprava na Vladi o ovom dokumentu bila najavljena za ovu nedelju, to se nije dogodilo, jer sa svojim saglasnostima na tekst kasne pojedina ministarstva.

Prema saznanju „AgroServisa”, radna grupa u Ministarstvu poljoprivrede većinu prispelih primedbi je detaljno razmotrila, ali će konačnu reč dati predstavnici Ministarstva za finansije, kada je reč o finansijskim obavezama koje preuzima država prema poljoprivrednicima. Sve navedene stavke trošenja za podsticaje su vezane za višegodišnju projekciju, koja za osnovu ima iznos koji se formira zahvatanjem pet odsto od ukupne državne kase i ta suma će, zapravo, biti Agrarni budžet od 2014. godine.

U tekstu Nacrta pomenutog zakona za pojedine namene dati su najniži iznosi i predlagač te iznose neće menjati, ali se očekuje ograničenje ukupnog iznosa subvencija po gazdinstvu na iznos od najviše 15.000.000 po svim osnovama, a bilo je i predloga da to bude svega 1.500.000 dinara.

S obzirom, da će se zakon razmatrati po hitnom postupku, izmenjanu verziju Nacrta neće više imati priliku da vide poljoprivrednici i brojna udruženja, što su, inače, zahtevali od Ministarstva poljoprivrede. Ako ovu nameru predlagači promenu, onda ovaj, kako kažu, „krunski akt” neće biti usvojen do kraja godine.

Ostavite odgovor