ponedeljak, april 15Agro servis

Republički zavod za statistiku

 

DUŽI ROK ZA POPIS POLJOPRIVREDE

Beograd, 10. decembar 2012.

 

Okvirni rok za završetak popisa poljoprivrede u Srbiji je 15. decembar. Međutim, taj rok će biti produžen sve dok se za mnoge pojedinosti evidentirane u deset poglavlja upitnika ne postigne preciznost na osnovu poređenja sa ranije evidentiranim podacima. Iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) poručuju da će popisivači – mobilni timovi ponovo obići pojedince koji nisu dali potpune podatke o svom gazdinstvu.

Već sada se zna da su pojedina domaćinstva prijavila mnogo manji posed naspram površina koje zaista obrađuju. Kako saznaje „AgroServis”, na ovaj način broj oranica u pojedinim atarima smanjen je za trećinu, jer su uzdržani u davanju podataka o zakupu bili najčešće članovi porodica koji imaju registrovana tri ili četiri poljoprivredna gazdinstva, veličine do 100 hektara. S obzirom da je poslednji opšti popis poljoprivrede u Srbiji bio davne 1960. godine u RZS žele da ovaj bude što precizniji, pa nije isključeno da mobilni timovi obave provere u skladu sa podacima iz katastra i registrovanih gazdinstava i uz angažovanje procenitelja.

– Popisivač je kod mene završio posao za deset minuta, a, zapravo, sve što sam rekao je već upisano kada sam registrovao gazdinstvo i na osnovu toga dobijam podsticaje – kaže Milenko Ćosić iz Ravnog Sela i dodaje da u ovom poslu nema mesta za špekulaciju.

Zbog obima posla – dopuna, korekcija i potpune preciznosti, može se dogoditi da se popis nastavi sve do 1. marta 2013. godine.

Ostavite odgovor