ponedeljak, april 15Agro servis

EU semafor

 

MANJA PONUDA I POTRAŽNJA JUNEĆEG MESA

Budimpešta/Bukurešt/Modena, 16.09.2022.

Ponuda i potražnja za živom junadi i junećim mesom u EU uglavnom stagnira, a što se tiče cena u pojedinim zemljama beleže pad.

U Mađarskoj ima sve manje utovljene junadi za izvoz i najčešće se nudi simentalska rasa. Većina farmera u Mađarskoj kupuje koncentrovanu hranu, a neki i kabastu, pa dobro odmeravaju da li će nastaviti tov junadi. Tvrde da je ovaj posao znatno poskupeo i da sa prodajnom cenom od 2,8-3,00 evra/kg žive mere ne mogu ostvariti povoljnu zaradu. Državna premija od 40 evra za isporučeno june nije dovoljan povod  za tov.

Rumunija je i dalje zemlja sa najvećom ponudom teladi za tov u regionu. Tamo dolaze kupci iz Izraela, Hrvatske, Italije, Grčke i simbolično iz Srbije. Telad za tov od 160 kg (muška) prodaju se po ceni od 3,4 evra/kg, a ženska za 2,8 evra/kg.

U EU opala je potražnja za teladi i priplodnim junicama tovnih rasa, ali je i dalje na ceni limuzin i angus priplodne junice (1.800-2.000 evra).

Berza u Modeni miruje skoro mesec dana. Simentalsko goveče ponovo beleži najnižu cenu u ovoj zemlji – 2,75-2,85 evra/kg za živu meru od 600-650 kilograma. Rasa šarole utovljeno june od 600 kg 3,36 evra.

Cena četvrti junećeg mesa u EU je skoro 5,00 evra/kg. Najskuplja junetina je u stočarski razvijenoj zemlji Danskoj – 5,34 evra/kg i Švedskoj – 5,28 evra/kg. Među informacijama sa ove berze posebno je interesantan podatak i pomalo neobjašnjiv da je cena junećeg mesa u Grčkoj svega 3,93 evra/kg. Poznato je da je reč o turistički razvijenoj regiji, koja pretežno koristi junetinu. Pad cene beleže proizvođači u Španiji i Holandiji. Za tovljače je dobra vest što je juneće meso u Poljskoj 5,00 evra/kg i nije vrhunskog kvaliteta. Prema cenama u ovoj zemlji formiraju se uvozne cene među velikim trgovcima.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor