nedelja, april 14Agro servis

GEOGRAFSKO POREKLO PROIZVODA OTVARA TRŽIŠTA

 

Novi Sad, 24. maj 2015.

Izvor: RTV

Nacionalna oznaka geografskog porekla proizvoda je veoma značajna i to je ono na čemu bi država i sami proizvođači trebalo mnogo više da rade, stav je Privredne komore Srbije. Nema puno naših proizvoda koji imaju geografsko poreklo, ali kako kažu u Privrednoj komori Srbije, ta institucija intezivno radi na olakšavanju procedura i dobijanja statusa geografskog porekla što čini uvećanu dodatu vrednost jednog proizvoda.

Sremski kulen, svrljiški sir belmuž, homoljski med, futoški kupus, leskovački ajvar, užička prepečenica rakija, sve su to proizvodi sa oznakom geografskog porekla. Proizvođači koji imaju tu robnu marku, kažu da ona daje dobru početnu poziciju proizvodu na domaćem, ali i na stranom tržištu.

Proizvođač svrljiškog sira belmuž Vlada Krstić kaže da je taj sir tradicionalni specijalitet istočne Srbije, a sastojci koji se koriste za pravljenje tog sira, kao što je mleko, kukuruzno i pšenično brašno su sa područja Svrljiga.

Proizvođač sira Belmuž Vladan Krstić kaže da se radi na popularizaciji svrljiškog sira. Priprema se od punomasnog sira koji se topi na vatri, dodaje se kombinacija pšeničnog i kukuruznog brašna, potom se ukuvava dok se ne dobije testasta masa. Inače belmuž je vekovno pastirsko jelo.

A koliko znači robna marka geografsko poreklo, objasnili su nam i proizvođači futoškog kupusa i sremskog kulena.

"Kada jedan proizvod ima geografsko poreklo kupci ga odmah prepoznaju i kupuju jer znaju da se radi o domaćen proizvodu koji je specifičan i autentičan za područje sa kojeg dolazi", kaže Goran Puača iz Udruženja "Futoški kupus".

"Sremski kulen se pravi od kvalitetnog mesa krmača i crvene mlevene paprike iz Srema, ističe Branislav Janošević iz Udruženja "Sremski kulen" i napominje da svaki proizvođač treba da istraje u tome da dobije geografsko poreklo jer kada proizvod nosi tu robnu marku znači i da je proizvodnja standardizovana i sertifikovana".

Sertifikacijom proizvoda sa geografskim poreklom potvrđuje i garantuje potrošačima da je specificnost proizvoda jedinstvena kombinacija lokalnih prirodnih resursa i tradicije, znanja i veština koje se često prenose s kolena na koleno, a sve to na određenoj teritoriji.

Ostavite odgovor