nedelja, april 14Agro servis

IDU BOLJI DANI ZA PIK „BEČEJ”

 

Bečej, 3. jun 2014.

Izvor: Dnevnik

Privredni sud u Novom Sadu uvažio je razloge resornog Ministarstva za poljoprivredu i ponovo odložio ročište poverilaca PIK-a „Bečej“ u stečaju za 26. novembar ove godine. Tada bi prihvatanjem Plana reorganizacije mogla stići najlepša čestitka za 55. rođendan jednog od naših najvažnijih kompleksa u agraru.

– Sudija je obavezao sve da se do 30. septembra uradi konačna verzija Plana reorganizacije PIK-a „Bečej“ u stečaju da bi se na narednom ročištu poverilaca donela odluka o statusu PIK-a „Bečej“ – rekao nam je stečajni upravnik PIK-a „Bečej“ Pavel Severinji. – Inače, u kombinatu sve funkcioniše po planu, proizvodnja teče po onoj narodnoj „kako priroda diktira“, a lična primanja, istina minimalac, isplaćuju se mesec za mesec. 

Pošto će do kraja novembra biti okončana proizvodna godina u ratarstvu, sve će moći realnije da se sagleda i, najverovatnije, donese konačna odluka o tome da li da se prihvati ponuđeni Plan reorganizacije ili da se u bečejskom kombinatu proglasi bankrot.

Podsećanja radi, u kombinatu privatizovanom 2007. godine četiri godine kasnije uveden je radni stečaj, koji je dao određeni pomak. Nekadašnji gigant u agrarnom kompleksu na nivou bivše Jugoslavije postavio je mnoge stvari na svoje mesto. Što je najvažnije, proizvodnja se u ratarstvu, stočarstvu i prerađivačkom kompleksu odvija normalno, i to bez kreditnih zaduženja.

– Socijalni status zaposlenih nije narušen, a stečajna masa je uvećana. Minulu 2013. godinu završili smo sa 700.000 evra poslovnog dobitka – dodaje Severinji.Oko 1.300 „pikovaca“ uzda se u razum svih jer bankrot ne bi nikome doneo dobro. Pošto sopstvenih oko 3.000 hektara nije dovoljno, zakupom do 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini obezbedio bi se potreban resurs za očuvanje kombinata u celini.  

Ostavite odgovor