subota, april 13Agro servis

IPARD 3 IZDAŠNIJI ZA POLJOPRIVREDNIKE

 

Beograd, 12.12.2022.

Politika

  • Prvi konkurs za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika biće raspisan u proleće 2023.

Prvi poziv iz IPARD 3 programa, kako se očekuje, biće raspisan u proleće 2023, najavili su predstavnici Ministarstva poljoprivreda na konferenciji koju je organizovala Privredna komora Vojvodine. Otvoriće ga poziv iz mere jedan, inače do sada najpopularnije mere među domaćim poljoprivrednicima, u okviru koje se daje podrška investicijama u fizičku imovinu gazdinstava: nabavku mehanizacije, opreme, izgradnju farmi, plastenika, podizanje voćnjaka, vinograda…

Naredni poziv, iz mere tri koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda, biće objavljen na leto, a tek na jesen se može očekivati konkurs za podršku investicijama u ruralnom turizmu iz mere sedam.

Kako se moglo čuti, IPARD fond u okviru novog programskog perioda (2021–2027), namenjen podršci investicijama u srpsku poljoprivredu i ruralni razvoj, biće mnogo izdašniji od prethodnog, IPARD 2 programa. Iz evropskog budžeta u okviru ovog programa biće dostupno 288 miliona evra, a iz nacionalnog 90 miliona. Zajedno sa doprinosom korisnika, oko 580 miliona evra mogu biti investirana u poljoprivredu Srbije i njena ruralna područja.

IPARD 3 program je dobio zeleno svetlo u Briselu u martu ove godine. Ostaje da Republika Srbija dokaže da je sposobna da sprovodi program, a to podrazumeva pripremu paketa za reakreditaciju mera koje postoje i akreditaciju novih mera.

Do sada su raspisivani pozivi iz četiri mere, predstoji njihova reakreditacija, a za 2024. pripremaju se dve nove mere – „lider” i agroekološko-klimatska mera, preneo je „Agrosmart”. U 2025. godini u planu je mera šest, tj. njeno akreditovanje i raspisivanje prvog poziva za investicije u ruralnu infrastrukturu.

Kako se navodi, prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede od početka IPARD programa u Srbiji, odnosno objavljivanja prvog javnog poziva u decembru 2017, pa do polovine novembra ove godine, ukupno je podneto 3.178 zahteva. Bilo je do sada 13 poziva. Odobrena su 1.144 projekta i podrška od 105 miliona evra. Isplaćeno je iz EU budžeta na račune korisnika u Srbiji 33,1 milion evra, to jest 631 projekat. Plan je da se do kraja ove godine odobri 70 odsto podrške iz IPARD 2 programa.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor