četvrtak, april 18Agro servis

Mleko iz uvoza samo po EU standardima

 

NIVO AFLATOKSINA U ARTIKLIMA IZ INOSTRANSTVA NIŽI NEGO U DOMAĆOJ ROBI

Beograd, 12.12.2022.

Novosti

  • U SRBIJI je zabranjen uvoz mleka, ukoliko granice aflatoksina prelaze EU vrednosti, što je 0,05 mikrograma po kilogramu, iako su po važećim pravilnicima u našoj zemlji dozvoljene pet puta veće koncentracije.

Ovo pitanje naročito se nametnulo posle velikog uvoza mleka iz Poljske i Češke, kada je u Srbiji bila veštačka nestašica belog napitka, pa smo posegnuli za uvoznim. Nametnuti uvoz našim građanima doneo je, u stvari, i bar privremene evropske standarde kada se radi o kvalitetu, to jest količini aflatoksina u mleku kojeg je u proizvodima iz EU drastično manje nego u domaćim.

U javnosti se tada pronela priča kako se Evropa na ovaj način "rešavala" onih količina mleka u kojima, prema njihovim standardima, ima povišenih koncentracija kancerogenog aflatoksina, a koje smo mi uvezli jer ne krše domaće propise. Da to ipak nije bilo moguće, potvrdili su nam u Ministarstvu poljoprivrede gde ističu da se uvoz strogo kontroliše, a tolerišu samo EU standardi.

– Kako bi uvoz mleka iz EU ili okolnih CEFTA zemalja bio odobren, mora biti izdato rešenje o ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova – kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

– Tu je navedeno da mleko mora da ispunjava sve uslove koji se odnose na higijenu i bezbednost hrane, uključujući i maksimalno dozvoljene količine aflatoksina. Uvoz mleka obavlja se samo iz objekata koji se nalaze na EU listi, za preradu i proizvodnju. Svaku pošiljku prati veterinarski sertifikat, kojim zemlja izvoznica daje garancije da su ispunjeni svi zahtevi za bezbednost hrane. To uključuje i stroži EU kriterijum za aflatoksin.

Kako su nam rekli u Upravi, prilikom dospeća na granični prelaz, pošiljka mleka podleže veterinarskoj kontroli. Uz pregled dokumentacije, obavlja se i uzorkovanje na parametre bezednosti hrane, uključujući i aflatoksin. Ukoliko se te analize ne urade na granici, nadležni veterinarski inspektor to radi u mestu prispeća.

– Mleko iz uvoza koristi se za proizvodnju mlečnih proizvoda i podleže dodatnim kontrolama – ističu u Upravi.

– Ne postoji mogućnost da neusklađen proizvod dospe na tržište naše zemlje. U proteklih nekoliko godina, u uvoznom mleku iz EU nije utvrđen nivo aflatoksina koji prelazi maksimalne vrednosti od 0,05 mikrograma po kilogramu.

RAZLIČITI STANDARDI PO SVETU

MAKSIMALNO dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 mikrograma po kilogramu. EU standard od 0,05 mikrograma po kilogramu nije i svetski, te se procenjuje da dve trećine svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 mikrograma po kilogramu, između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija. I sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor