četvrtak, april 18Agro servis

IPARD dan na Sajmu

 

Novi Sad, 24.05.2022.

Od 2018. godine i prvog poziva za korišćenje sredstava iz program IPARD primljeno je oko 3.200 aplikacija, od kojih je prihvaćeno 956 zahteva za 106 miliona evra – rekao je vršilac dužnosti  direktora Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić.

On je na skupu IPARD dan, koji je na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naveo da je 42 miliona evra pripremljeno za plaćanje, a 35 miliona je i isplaćeno.

– U ovoj godini planiramo usvajanje pristiglih  poziva. Što se tiče konkursa iz IPARD 2 programa, oni su završeni. Prosto, alocirana sredstva su negde i potrošena – dodao je Kesić. – Krajem aprila smo završili sedmi poziv za meru jedan, za traktore. Pristigao je neverovatan broj, oko 660 zahteva i u narednih desetak dana ćemo uraditi preliminarnu rang-listu. Radi se punom parom i plan je da se od EU dobije 60 miliona evra i da 30 miliona isplatimo. Ideja je da plasiramo svih evropskih 175 miliona evra  i 58,3 miliona iz naših izvora.

Srbija je prva zemlja koja je EU podnela Predlog programa IPARD 3, vredan 288 miliona evra, uz oko 90 miliona evra nacionalnog učešća.

– Evropska komisija je 9. marta usvojila IPARD 3 program, očekujemo da se potpišu okvirni i sektorski sporazumi. Paralelno s tim, očekujemo da naša vlada usvoji IPARD 3 program, tako da će prvi pozivi biti u prvom kvartalu 2023. godine – ocenila je načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom Jasmina Miljković.

Ocenjujući dosad realizovane pozive iz IPARD 2 programa, Jasmina Miljković kaže da na to utiču okolnosti koje su nam trenutno nametnute i unutar naše države i globalno. Pa ipak…

– Korisnici su već naučili i znaju kako da upotpune dokumentaciju. Ima propusta, ali državna administracija svakako može i mora da bude brža. Okolnosti na tržištu su takve da roba često kasni i onda je produžetak u realizaciji projekta gotovo izvestan. I sve to pruža sliku da je proces spor. Dajemo sve od sebe da korisnici budu zadovoljni i da sredstva budu isplaćena – kaže Jasmina Miljković.

Novosadski sajam

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor