nedelja, april 14Agro servis

Na kraju žetve suncokreta

 

RATARI OČI U OČI SA „PRERAĐIVAČKOM HOBOTNICOM”

Dolovo, 20. oktobar 2015.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja „Dolovački Paori” Marko Bojtar uputio nam je obaveštenje za koje smatra da je važno za sve poljoprivrednike u Srbiji. U tekstu se kaže:

„Obaveštavamo poljoprivrednike Srbije da je na sastanku „Banatske asocijacije” 15. oktobra o.g. u Banatskom Novom Selu ministarka poljoprivrede i životne sredine dr Snežana Bogosavljević Bošković obećala da će upriličiti novi sastanak sa otkupljivačima suncokreta. Zahvaljujemo se ministarki što je uvažila naše argumente na okolnosti da cena suncokreta nije korektna u odnosu na tržište i što je obećala da će upriličiti zajedno sa Ministarstvom trgovine novi sastanak sa uljarima” – kaže se u ovom obaveštenju.

Ratari nisu zadovoljni sa otkupnom cenom suncokreta, iako je u izvozu ova uljarica prodavana po 42 din/kg avansno. Kupac je bila fabrika „Bimal” iz Brčkog, koja je u početku žetve u Banatu kupila 2.000 tona. Međutim, i ovaj prerađivač je tokom žetve suncokreta odustao od prerade zrna u Brčkom, već je ugovorio preradu u vojvođanskoj fabrici i uklopio se u ovde diktirane cene!? Tako je i propala šansa da ratari iz Vojvodine nastave izvoz i da postignu bolju cenu u Brčkom, jer njihova fabrika ima ugovorene izvozne poslove.

U Brčkom, zbog uslužne prerade u Srbiji, nisu prihvatili ni razgovor o otkupu koji je nudila Unija poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice.

Šta će se dogoditi na novom sastanku između ratara i prerađivača, nije teško predvideti – neće se ništa promeniti u odnosu na sadašnje stanje. Zapravo, samo će se ponoviti ista priča – razjedinjeni, poslovno nepovezani ratari uvek će biti lak zalogaj za „prerađivačku hobotnicu”, kojoj država odavno ništa ne može.

Na pomenutom sastanku, kako je objavio „AgroServis”, državni sekretar za poljoprivredu dr Zoran Rajić je rekao da će sva dugovanja za 2015. godinu prema Zakonu o podsticajima, koja pripadaju gazdinstvima,  biti isplaćena.

Ostavite odgovor