četvrtak, april 18Agro servis

ZA NAŠE PAORE 175 MILIONA EVRA IZ IPARD-A

 

Novi Sad, 23. oktobar 2015.

Izvor: RTV

Ministarstvo poljoprivrede još ranije je najavilo da će početkom naredne godine našim paorima biti dostupno 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU u okviru projekta IPARD.

Međutim, da li će naši paori znati kako da dođu do tog novca, s obzirom na to da je za dobijanje ovog novca neophodno ispunjavanje određenih uslova i pribavljanje i prilaganje određene dokumentacije?Takođe, ispunjavanje tih uslova će od poljoprivrednika zahtevati određena ulaganja.

Poljoprivrednci jesu zainteresovani i žele da ulože svoj novac ali isto tako moraju da znaju da će tu investiciju moći kasnije da refundiraju od Evropske unije, kaže Goran Puača, poljoprivrednik iz Futoga.

Sredstva iz IPARD programa pomoći će poljoprivrednicima da budu konkurentni na evropskom tržištu jer će biti podržani – ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, proizvodnja mesa i mleka kao i određeni vidovi organske proizvodnje.

Ovo je prvi novac iz Evropskih fondova koji će ići direktno poljoprivrednicima, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković.

I Gradska uprava Novog Sada pomoći će paorima prilikom  konkurisanja za taj pretpristupni program, izričit je Goran Sečujski, član gradskog veća za privredu. On kaže da grad već ima iskustva u pisanju projekata i da će se truditi da pomogne poljoprivrednicima.

Predstavnici ministarstva poljoprivrede će održati niz predavanja u vezi sa IPARD programom kako bi se poljoprivrednici što pre obučili za korišćenje tih sredstava.

Ostavite odgovor