četvrtak, april 18Agro servis

Narodna skupština raspravlja o budžetu

 

DUG PREMA POLJOPRIVREDNICIMA SE ISPLAĆUJE – ŠTA RADE U UPRAVI ZA AGRARNA PLAĆANJA?

Beograd, 06.12.2022.

AgroServis plus/Tanjug

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković juče je u Narodnoj skupštini izjavila, odgovarajući na tvrdnje opozicije o dugovanju poljoprivrednicima,  da se dugovanja isplaćuju, uz navođenje pet-šest stavki. Opozicija ne menja stil i proziva vlast bez dokaza, pa je tako naveden i višemilionski dug države prema gazdinstvima.

Iz prvih javnih obraćanja poljoprivrednicima ministarka Tanasković je obećala isplate svih dugova do kraja godine, a to je rekla i u Narodnoj skupštini.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da budžet za poljoprivredu u 2023. godini iznosi 79,7 milijardi dinara i odbacila je kritike dela opozicije da se poljopvirednicima duguju sredstva za subvencije, prenosi Tanjug.

– Čuli smo da se duguje poljoprivrednicima 250 miliona evra, ja stvarno ne znam gde su ta dugovanja, ali ću vam reći da smo sa petkom, 2. decembra isplatili zahteve iz ove godine u vrednosti od 24,5 milijardi dinara – rekla je Tanasković u Skupštini Srbije.

Ona je odbacila da se duguju premije za mleko.

– Kažete da su najveća dugovanja za mleko, mi smo premije za mleko za drugi kvartal isplatili u vrednosti od preko milijardu dinara 21.novembra, za treći kvartal smo isplatili 28.novembra u iznosu od 1,9 milijardi dinara – rekla je ministarka.

Ona je istakla da su subvencije za gorivo isplatili 22.novembra u iznosu od 1,6 milijardi dinara.

– Svaki zahtev koji bude obrađen i kako budu pristizali će do kraja godine biti plaćeni – rekla je ona.

Što se tiče navodnjavanja, Direkcija za vode ima budžet planiran od 5,3 milijarde dinara, a pored toga imamo tri kreditne linije, rekla je Tanasković odgovarajući na kritike u vezi sa navodnjavanjem.

– Imamo (kredit) iz Abu Dabi fonda u iznosu od 97 miliona dolara za navodnjavanje, zatim kreditnu liniju od 30 miliona evra takođe za navodnjavanje i to u Negotinu, Sviljancu, Rumi, Sremskoj Mitrovici ukupno 6,5 hiljada hektara – rekla je Tanasković.

Kada smo danas uspeli da dobijemo Upravu za agrarna plaćanja slučajno ili uz instruktažu našeg sagovornika zabeležili smo sledeće:

–         Kada stižu premije za stočare – tov i kvalitetna grla?

 

 

 

 

–         Ne možemo vam ništa tačno reći, sada obrađujemo suncokret.

–         Mi u Potisju imamo dosta genetskih resursa, još nema poziva za to, pitao je naš farmer.

–         A šta vam je to genetski resursi?

Iako je ovo samo fragment dijaloga sa zaposlenima u Upravi za agrarna plaćanja, dovoljno govori o tome da li će ili ne stići novac do 2023. godinu do poljoprivrednika. Da li svaki zaposleni u Upravi može dnevno da obradi 50 predmeta? Nekada su to mogli.

 

 

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor