Subotica, 3. decembar 2014.
Izvor: Dnevnik
U Vojvodini je počela sezona svinjokolja, a veterinari apeluju na građane i uzgajivače da meso nakon klanja, a pre upotrebe, donesu na analizu na prisustvo trihinele. Gojko Govedar iz Male Bosne jedan je od onih koji su prethodnih dana klali svinje na svom imanju u okolini Subotice. Svinje gaji za svoje potrebe, a nakon klanja, kao i svake godine, donosi meso na analizu na prisustvo larvi trihinele, zarad sigurnosti i bezbednosti.
– Ja donosim zbog svoje bezbednosti jer se to meso troši tokom cele godine. Ipak, porodica je u pitanju. Smatram da bi to trebalo svi da rade – kaže Govedar za Tanjug.
Mario Tikvicki iz subotičke veterinarske stanice „Veterinar” ističe da je kontrola mesa veoma važna u sezoni svinjokolja, a pred slave i božićne i novogodišnje praznike, kada je promet svinjskog mesa povećan.
– U redu je ako nabavljamo meso koje je pregledano, međutim, problem nastaje onda kada u promet uđe meso koje nije kontrolisano. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ako meso nije pregledano, mogu se desiti katastrofalne posledice – navodi Tikvicki.
On je podsetio na to da su u januaru ove godine u jednom slučaju otkrivene larve trihinele spiralis, i to na Badnji dan, u mesu koje je bilo planirano za božićnu trpezu. Godinu ranije, osam osoba je konzumiralo proizvode od mesa koje je bilo zaraženo, ali je blagovremenom reakcijom nadležnih izbegnuta tragedija, dok je 2005. godine jedna osoba preminula zbog konzumacije trhineloznog mesa. Tikvicki ističe da je trihineloza opasna zoonoza, koja se prenosi na ljude putem konzumiranja mesa zaraženog larvama trihinele spiralis.
– Trihinele mogu biti u svinji ceo život, bez ikakvih simptoma, a čim čovek konzumira to meso – može se zaraziti – dodao je Tikvicki.
PREGLED 400 DINARA
Mario Tikvicki naglšava da bi meso na analizu trebalo da donesu oni koji se bave klanjem svinja, a građanima je preporučio da traže od prodavca dokaz da je meso pregledano, odnosno negativno na larve trihinele. Tikvicki dodaje da je cena pregleda 400 dinara i da to ne bi trebalo da bude prepreka za analiziranje mesa.
– Zarad našeg zdravlja, zarad zdravlja naše porodice i prijatelja kojima priređujemo neku gozbu, slavu ili bilo kakav obrok, bitno je da to meso bude pregledano i ispravno – rekao je Tikvicki.