nedelja, jul 14Agro servis

Pad izvoza i suficita u agraru

 

UVEZENO SEME ZA OSAM MILIONA DOLARA

Beograd, 14. marta 2013.

Na početku ove godine, u januaru, ostvaren je izvoz agrara Srbije u vrednosti od 156,4 miliona dolara. Istovremeno je uvezeno roba za 124,5 miliona dolara pa je ostvaren suficit od 31,9 miliona  dolara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, karakteristika početka prometa  agrarnih proizvoda u 2013. godini  je, pad izvoza od 13,1 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine.Ovakav izvoz u ukupnom izvozu Srbije učestvuje sa 17,7 odsto, a u uvozu sa 8,9 odsto. Ovu trgovinu karakteriše i rast uvoza za 29,8 odsto. Dakle, suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u januaru 2013. godine ima pad od 61,2 odsto, dok je stopa pokrivenosti  uvoza sa izvozom 125,6 odsto.

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u januaru ove godine ukazuju na pad vrednosti izvoza, dok je tempo rasta uvoza znatno povećan. Ovi nepovoljni rezultati posledica su prošlogodišnje suše i smanjene izvozne ponude. U februaru 2013. godine se očekuju još nepovoljnijii izvozni rezultati, posebno posle pojave aflatoksina, takođe, kao posledice suše i nemogućnosti izvoza merkantilnog kukuruza, kao i mleka i mlečnih prerađevina.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu,  tokom januara ove godine, su rafinirani šećer od šećerne repe u vrednosti od 13,9 miliona dolara, zamrznuta malina je prodata u svetu za 12,5 miliona dolara, obična pšenica je izvezena u vrednosti od 6,7 miliona dolara, rafinirano jestivo ulje od suncokreta izvezeno je za 6,3 miliona dolara, sirovo sojino ulje je prodato u svetu za 4,2 miliona dolara, a pivo od slada u bocama od jedan litar izvezeno je za 4,1 miliona dolara i semenski hibridni kukuruz je pronašao kupce za četiri miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenom izvozom u vrednosti od 35,5 miliona dolara i sa učešćem od četiri odsto u ukupnom robnom izvozu i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 29 miliona dolara, sa učešćem od 3,3 odsto u ukupnom robnom izvozu.

U uvozu su zastupljene semenske robne grupe: semenski hibridni kukuruz je kupljen za 3,1 miliona dolara, seme suncokreta u svetu je plaćeno 2,7 miliona dolara i seme šećerne repe je kupljeno  za 2,2 miliona dolara. Od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći zbog visoko ostvarene vrednosti i uljane pogače i ostale čvrste ostatke od soje u vrednosti od 15,6 miliona dolara.

– Ovogodišnji uvoz semena u našu zemlju samo je simbolična najava onoga što nam se može dogoditi iduće godine ako se ova proizvodnja ne shvati kao  strateška – kaže za „AgroServis” Jelena Krstić, iz NVO agencije „Agroprofit” i dodaje da se još uvek ne zna prava ponuda ispravnog semena za setvu kukuruza i soje u Srbiji pred prolećnu setvu.

Proizvođači semena u Srbiji još nisu uspeli da zaključe proizvodnju za 2014. godinu u koju će zemlja ući bez rezervi semenske robe kukuruza i soje.

Ostavite odgovor

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala