četvrtak, april 18Agro servis

Pred prolećnu setvu

 

ČEKA SE MANJE KLIJAVA SOJA

Novi Sad, 25. mart 2013.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako saznaje „AgroServis”, odobriće prodaju semenske soje samo za ovu setvenu godinu sa klijavošću 70 odsto Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Na ovaj način na tržištu će se naći oko 1.200 tona ovog zrna koje će Institut u većoj količini, a prema porudžbini prodati „Sojaproteinu” iz Bečeja i „Dijamantu” iz Zrenjanina, a manji deo pustiti na slobodno tržište.

Prema klijavosti ovog zrna, ratari misle da je potrebno da se ono prodaje po nižoj ceni, dok stručnjaci tvrde da se testiranje zrna obavlja u nepovoljnijim uslovima u odnosu na uslove koji dočekaju zrno u oranici i poručuju da ne treba povećavati ni utrošak semena.

Za setvu soje u Srbiji na 170.000 hektara potrebno je oko 15.300 tona zrna, a to je znatno manje od evidentirane semenske proizvodnje u ovoj godini (17.200 tona).

Jedan kilogram zrna soje za setvu u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo košta 115 dinara sa PDV-om, međutim trenutno ovog zrna nema na lageru.

Ostavite odgovor