ponedeljak, april 15Agro servis

Poslovnost: Banca Intesa predstavila Agroprotekt kredit

 

KREDIT I OSIGURANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U JEDNOJ PONUDI

Novi Sad, 26. februar 2016.

Banca Intesa, u saradnji sa kompanijom Generali Osiguranje Srbija i KfW Razvojnom bankom Nemačke, razvila je Agroprotekt kredit, jedinstveni proizvod na tržištu namenjen finansiranju poljoprivredne proizvodnje sa integrisanom polisom osiguranja useva.

Agroprotekt kredit može se koristiti za finansiranje nabavke obrtnih sredstava i repromaterijala za proizvodnju ratarskih kultura – pšenice, ječma, kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje, i uključuje polisu osiguranja useva od osnovnih rizika koji obuhvataju grad, požar i udar groma. Kredit je namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima fizičkih lica, kao i pravnim licima i preduzetnicima koji se bave ratarstvom i registrovani su na teritoriji AP Vojvodine.

„Ovaj inovativni proizvod koji smo kreirali u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima predstavlja još jednu potvrdu strateškog usmerenja Banca Intesa da pruža podršku sektoru agrara kao ključnom nosiocu ukupnog privrednog razvoja, ali i našeg opredeljenja da stalnim radom na unapređenju proizvoda jačamo odnose sa klijentima u segmentu poljoprivrede. Jedinstvene karakteristike Agroprotekt kreditaće omogućiti poljoprivrednicima da u jednom proizvodu dobiju i neophodna finansijska sredstva i osiguranje od potencijalne štete bez dodatne naknade, čime ćemo im omogućiti da po konkuretnoj ceni obezbede repromaterijale po svom izboru i potrebama i o istom trošku osiguraju svoje useve bez obzira na vremenske prilike i nepogode, a polisa je dodatna garancija da će im investicija biti vraćena“, izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

Agroprotekt kredit dostupan je indeksiran u evrima i u dinarima, i odobrava se u iznosu od 1.000 do 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 12 meseci. Krediti indeksirani u evrima dostupni suuz kamatnu stopu od 6,5 odsto na godišnjem nivou, dok dinarski model kredita banka plasira sa godišnjom kamatnom stopom od 9,9 odsto.Dinamika otplate kredita je prilagođena specifičnim potrebama poljoprivrednika, a u skladu sa tim pozajmljena sredstva se mogu vraćati u vidu mesečnih, tromesečnih ili šestomesečnih rata, ilijednokratno, u celosti, po dospeću kredita.

„Razvijanjem ovog jedinstvenog proizvoda na našem tržištu, klijentima Banca Intesa omogućeno je da na jednostavan način obezbede zaštitu svoje investicije, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koja podrazumeva profesionalizaciju, povećanje ulaganja i usku specijalizaciju, ne ostavlja prostor proizvođaču za nepredviđene gubitke. Mi već godinama blisko sarađujemo sa poljoprivrednim proizvođačima i znamo sa kojim izazovima i rizicima se svakodnevno susreću. Strateško usmerenje Generali Osiguranja Srbija je da pruži najbolju moguću podršku poljoprivredi kroz nove proizvode i najbolje uslove osiguranja. Polisa osiguranja koja je uključena u Agroprotekt kredit u slučaju štete obezbeđuje servisiranje kredita od strane Generali Osiguranja Srbija“, istakao je Branko Novaković, direktor Sektora za eksternu prodaju i bancassurance Generali Osiguranja Srbija.

Kredit je razvijen u okviru kreditne linije u vrednosti od 8 miliona evra koju su Banca Intesa i KfW Razvojna banka potpisale u decembru 2015. godine.

„Kako je jedan od najvažnijih ciljeva KfW Razvojne banke u Srbiji jačanje finansijskog sektora, veliko nam je zadovoljstvo da budemo deo projekta kojim se poboljšavaju mogućnosti finansiranja poljoprivrednog sektora. KfW banka je u prethodnom periodu kroz nekoliko inovativnih projekata razvila nove proizvode u sektorima energetske efikasnosti, zaštite zivotne sredine i poljoprivrede i plasirala više od 500 miliona evra subvencionisanih kredita. Proizvod koji predstavljamo danas je sastavni deo Nemačko-Srpske Inicijative za održivi rast i zapošljavanje, i predstavlja početak programa koji ce povećati pristup kreditiranju za preduzeća koja su do sada imala poteškoće u dobijanju kredita“, rekao je Arne Gos (Arne Gooss), direktor kancelarije KfW Razvojne banke u Beogradu.

Reprezentativni primer za klijente RPG kalkulacija EKS 01.02.2016. za kredit indeksiranu EUR

 

KO JE KO?

Banca Intesa ad Beograd, članica, INTESA SANPAOLO, vodeća je banka na domaćem tržištu, pouzdan partner za 1,67 miliona klijenata, fizičkih i pravnih lica. Sa neto bilansnom sumom od oko 4,3 milijarde evra, ukupnim depozitima od 2,8 milijardi evra i ukupnim plasmanima od 2,3 milijarde evra, Banca Intesa Beograd predvodi listu najvećih banaka u Srbiji. Zahvaljujući razvijenoj poslovnoj mreži koju čini 170 ekspozitura širom Srbije, najrazvijenijoj mreži bankomata i POS terminala, profesionalnom timu od oko 3.000 zaposlenih, banka ostvaruje stabilne rezultate u svim oblastima poslovanja. Banca Intesa razvija poslovne aktivnosti u domenu poslovanja sa stanovništvom i malim biznisom, privredom i lokalnim samoupravama.

Generali Osiguranje Srbija a.d.o. je druga najveća osiguravajuća kompanija u Srbiji i lider u životnom, zdravstvenom i putnom osiguranju. Kompanija je deo Generali grupe koja je jedna od najvećih globalnih osiguravača sa 70 milijardi evra prihoda od premije u 2014. godini. Sa 78.000 zaposlenih širom sveta u više od 60 zemalja, Grupa zauzima lidersku poziciju na tržištima zapadne Evrope i sve važnije mesto u centralnoj i istočnoj Evropi i Aziji. U centralno-istočnoj Evropi, Grupa posluje u 10 zemalja kroz GPH holding kompaniju, jednu od vodećih osiguravača u regionu.

Finansijska pomoć Nemačke usmerava se preko KfW Razvojne banke, koja ima ulogu implementacione agencije u ime Vlade Savezne Republike Nemačke. KfW Razvojna banka je deo KfW grupe, jedne of najvećih banaka u Nemačkoj. Finansijska podrška usmerena Srbiji preko KfW Razvojne banke dostigla je vrednost of oko 1,7 milijardi evra.

Ostavite odgovor