ponedeljak, april 15Agro servis

SRPSKE MAŠINE KUPUJU DANCI, ŠVAJCARCI…

 

Hanover, 17. novembar 2015.

Izvor: Dnevnik

Nastup na Poljoprivrednom sajmu Agritehnika u Hanoveru doneo je prijatno iznenađenje domaćim proizvođačima, koji izlažu na zajedničkom štandu Privredne komore Srbije i agencije SIEPA.

Za male poljoprivredne mašine, naročito zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta, zainteresovani su Danci, Švajcarci, Nemci, a pojavili su se i potencijalni kupci iz Kine i s Islanda.Samostalna savetnica u Centru Privredne komore Srbije za bilateralnu saradnju Zorana Delić kaže da se to što naši proizvođači nastupaju zajedno pokazalo kao veoma dobro jer tako posetioci lakše obrate pažnju na njih.

– Ova izložba poljoprivredne mehanizacije u Hanoveru je jedna od najjačih, ne samo u Evropi već i u svetu, i ako ovde pokažete da imate mašinu za inostrana tržišta, da ste konkurentni i da sklapate poslove, onda je jasno da imate šta da tražite na svetskom tržištu – kaže Zorana Delić. – Mi smo zadovoljni jer je već dosta poslova ugovoreno.

Izložba u Hanoveru održava se svake druge godine, a naredne, 2016, je slična izložba u Bolonji i proizvođači se već interesuju ima li šanse da i tamo nastupe zajedno.Kompanija koja je ponudila proizvode koji su izazvali najviše pažnje je „Berko“ iz Mola. Direktorka tog preduzeća Aleksandra Bajšanski kaže da je najviže pažnje izazvao „kembriy valjak“, mašina za pripremu zemljišta koja, između ostalog, doprinosi i održavanju vlage u zemlji.

– Kembridž valjak” pravimo u tri veličine, a cena mu je od 1.700 do 4.800 evra – kaže Aleksandra Bajšanski. – Najviše su nas posećivali poljoprivrednici iz Švajcarske i Danske. Na njihovim tržištima su takve mašine bar 14.000 evra. Razgledali su i zadovoljni su kvalitetom. Napravili smo 60 ponuda za kupovinu, ako se i deseti deo toga realizuje, bićemo zadovoljni.

Kompanija MBV iz Vršca prodala je 12 podrivača za zemlju kupcima iz Danske. Kažu, kupci su u početku bili nepoverljivi i pitali zašto je to tako jeftino, kada je kod njih bar duplo skuplje, ali kada su sve dobro razgledali, bili su zadovoljni i kupili su.Sledeći korak domaćih proizvođača je da na tržištu EU pronađu dilere i tako kupcima obezbede delove i servis.

Ostavite odgovor