četvrtak, april 18Agro servis

Privredna komora Srbije

 

SAMO ŠEĆER ZASLADIO IZVOZ

Beograd, 2. april 2013.

Pripremio: Branislav Gulan

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prva dva meseca iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 320 miliona dolara, što predstavlja pad u odnosu na isto vreme prošle godine za dva odsto. Istovremeno vrednost uvoza je 267,4 miliona dolara i on je zabeležio rast čak za 31,9 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine.Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda  za ovo vreme iznosi 2,6 miliona dolara, on beleži pad od 57,4 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom je 119,7 odsto.

Trgovinu sa svetom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije karakteriše nastavak tendencije pada vrednosti izvoza, dok je dinamika rasta uvoza povećana. Nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije, za prva dva meseca 2013. godine, posledica su suše i smanjenog izvoznog obima ponude. Istovremeno, nepovoljni izvozni rezultati posledica su i pojave aflatoksina i nemogućnosti izvoza mleka, mlečnih prerađaevina i merkantilnog kukuruza.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom prva dva meseca ove godine su: rafinirani šećer od šećerne repe u vrednosti od 28,4 miliona dolara, zamrznuta malina u vrednosti od 25,2 miliona dolara, jestivo rafinirano ulje od suncokreta je prodato za 10,8 miliona dolara, obična merkantilna pšenica je izvezena  takođe za 10,8 miliona dolara. Istovremeno u svet je izvezeno i cigareta u vrednosti od 9,5 miliona dolara, a merkantilni kukuruz je pronašao kupce i prodat je za 8,7 miliona dolara. Prema najnovijim podacima izvezeni su i slatki biskviti, vlafli i oblande u vrednosti od 7,7 miliona dolara, a bezalkoholna pića  prodati su u svetu za 7,6 miliona dolara i sirovo sojino ulje u vrednosti od 7,2 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 71,5 miliona dolara i sa učešćem od 3,8 odsto u ukupnom robnom izvozu žita i proizvoda na bazi žita, u vrednosti od 57,5 miliona dolara sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od tri odsto.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih” proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 14,2 miliona dolara, sveže ili suve pomorandže su kupljene za 8,8 miliona dolara, sveže i ostale banane su kupljene za 7,1 miliona dolara, a uvezene su i mandarine, klementine i ostali agrumi za 4,7 miliona dolara.

Pred predstojeću setvu jarih biljnih kultura u uvozu su zastupljene i semenske robne grupe: semenski hibridni kukuruz u vrednosti od 8,2 miliona dolara i seme šećerne repe  je kupljeno u svetu za 7,8 miliona dolara, kao i seme suncokreta za 6,6 miliona dolara. Od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći zbog visoko ostvarene vrednosti i uljane pogače i ostale čvrste ostatke od soje u vrednosti od 18,1 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 54,2 miliona dolara i sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 33,8 miliona dolara, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,1 odsto.

Ostavite odgovor