ponedeljak, april 15Agro servis

SUŠA SVE VEĆA PRETNJA: KUKURUZ SE NEKAKO DRŽI, SOJI HITNO TREBA KIŠE

 

Novi Sad, 18.07.2022.

Dnevnik.rs    

  • Sada kada je žetva pšenice završena i rod smeštem u silose, pogledi su nam usmereni ka kukuruzu, soji i suncokretu čiji rod treba da ubiramo na jesen.

Zbog velike suše i visokih dnevnih temperatura ratari i agronomi brinu da li će biljke uspeti da izdrže vrućinu i sušu i koliki će biti prinosi usled ovih vremenskih neprilika .

Na izgled kukuruz se za sada drži, suncokret, kojem toplota i suvo vreme ne škode, odviše lepo se razvija .jedino soja koja voli kišu teško podnosi sušu.

U svakom slučaju, svim biljkama treba kiše i ukoliko se suša nastavi, odraziće se na visinu prinosa.

– Rani hibridi kukuruza prošli su fazu svilanja i metlanja pa su prošli najosetljiviji period u kojem je i bilo padavina, doduše ne na svim područjima i ne u istom obimui taj kukuruz je uspeo da se održi, ali je i njemu potrebna vlaga. Kukuruz kasnije sejan tek treba da cveta, pa kako se najavljuju tropske vrućine bez kiše, može da zaostane u razvoju – kaže za “Dnevnik” dr Goran Bekavac sa Naučnog insitituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Nedostatak vlage, već sada navodi dr Bekavac, biće ozbiljan problem za razvoj kukuruza, pogotovo što se najavljuje tropski talas.

I poljoprivrednici se slažu da je zemlja suva i da biljkama treba vlage, zato kažu da im predstoji teška godina, u kojoj mogu da ostanu i bez para i bez useva. Sumnjaju da cene novog roda neće pokriti visoke troškove setve jer su sada na berzama usevi od prošle godine pojeftinili.

– Čak i da zalivamo njive, opet ne bi imali koristi jer je skupa nafta i struja – kaže ratar Jozef Fokman iz okoline Novog Sada. – Temperature su toliko visoke da i zalivanje noću hladnom vodom iz bunara može da predstavlja rizik i naudi usevima – kaže Fokman.

Na berzi rastu cene

Na Produktnoj berzi Novi Sad ponder cena kukuruza bila je 31,9 dinara bez PDV-a, soje 71 dinara, takođe bez PDV-a,a pšenice 36 dinara

Gledajući cene od prošle nedelje, primetan je rast koštanja kukuruza za 2,9 odsto, soje četiri odsto i pšenice 4,3 odsto.

Ukoliko cenovna kretanja budi i nadalje rasla, ratarima koštanje ne bi trebalo da bude briga već samo klimatske neprilike, na koje, doduše, ne mogu da utiču.

On dodaje da za sada kukuruz odoleva suši, ali da je soja u lošem stanju, odbacuje mahune i žuti i nije dovoljno ni narasla.Zemlja je toliko suva da ponegde i korov slabo uspeva. Ukoliko se nastave vrućine, ostaćemo bez značajnog dela prihoda – naglašava Fokman.

Suncokret je već završio cvetanje pa se ratari koji su ga sejali, a njih je najviše u Banatu, nadaju da će krenuti da ga žanju već krajem agvusta.

– Žetva će sigurno krenuti dve sedmice ranije – smatra poljoprivrednik Goran Josifoski iz Crepaje u opštini Kovačica, zadovoljan kako uljarica napreduje .

-U delu južnog Banata oko Pančeva bilo je dosta kiše, čak 60 litara po kvadratnom metru pa su poljoprivredne kulture na tom području solidne. Čak je i soja krenula da raste i ne suši se, a i kukuruz je, bar sada, dobar – ističe Josifovski.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor