četvrtak, jun 13Agro servis

U lozničkom kraju kupci nabavljaju prasad za bagatelu, dok su stočari očajni

 

SVINJSKO MESO BAŠ JEFTINO

Loznica, 3. decembar 2015.

Izvor: Večernje novosti

Svinjcima u lozničkom kraju, ali i okolnim opštinama preti "promaja". Stočari koji imaju svinje nastoje, što pre, da se reše svinja, ali je interesovanje kupaca sve manje, uprkos činjenici da cena pada. Kilogram prasadi, do 30 kilograma, pao je na 170 dinara, dok je tovljenike teško prodati i po ceni od 150 dinara po kilogramu žive vage. Kilogram kukuruza je oko 20 dinara, stigao je nov rod, ali su prinosi više nego prepolovljeni, pa je uz manje količine, i kvalitet pod velikim znakom pitanja.

– Tov svinja nema računicu, a svako odugovlačenje prodaje samo je gubitak u budžetu domaćinstva – priča Miroljub Milovanović, domaćin iz Runjana. – Ljudi su, obično, klali zimine krajem januara ili početkom decembra, a sada svi žure, oni koji kupuju tovljenike za te namene i oni koji imaju svoje, kako ne bi trošili hranu, koja je, ne skupa, već preskupa. Vlasnici prasadi, u ovom delu Srbije, nisu optimisti ni da će cene prasadi porasti pred Božić, za pečenice, pa mnogi, primaju kaparu po ceni od 170 dinara.

– Cena pečenice, od recimo, tridesetak kilograma biće jeftinija, nego prošle godine za skoro 40 odsto, mada je ove godine hrana neuporedivo skuplja – ističe domaćin Milutin Simić iz Runjana, dodajući da je došlo vreme koje niko nije ni sanjao.

– Oni koji slave posne slave ranije su računali da prodaju veću svinju i kupe ribu za slavu, a sad im ni dve solidne svinje nisu dovoljne za istu količinu ribe od 50-60 kilograma. Na lozničkoj pijaci porasla je cena jagnjadi, koja je bila izjednačena jedno vreme sa prasadima, a sada je oko 300 dinara žive vage ili skoro duplo više. Teladi, odavno, nema ni na čuvenoj stočnoj pijaci u Zavlaci, kod Krupnja.

TELAD I NAKUPCI

Telad kupuju, uglavnom, nakupci i oni znaju ko ih ima po selima Rađevine, pa dolaze u domaćinstva i direktno kupuju – priča Dobrivoje Pantelić iz Brezovica, kod Krupnja.

Ostavite odgovor