četvrtak, april 18Agro servis

Unija poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici

 

ZAHTEV STOČARA ZA ISPORUKOM 20.000 TONA KUKURUZA

Sremska Mitrovica, 30. jul 2012.

Unija poljoprivrednika sa sedištem u Sremskoj Mitrovici (okuplja poljoprivrednike i udruženja iz 20 opština iz cele Srbije) predalo je danas Državnim robnim rezervama i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtev za hitnu isporuku merkantilnog kukuruza za potrebe stočara, njihovih članova.

– Stočari u Srbiji su pred kolapsom zbog visoke cene kukuruza i niskih prodajnih cena utovljenih svinja, junadi, pilića i prodatog mleka – kaže za „AgroServis” Zlatan Đurić, predsednik Unije i predlaže da država i udruženja preuzmu odgovornost za ublažavanje posledica suše deobom kukuruza.

– Najbolje je da se kukuruz Državnim robnim rezervama vrati isporukom stoke i drugih roba. Takvo iskustvo naše Udruženje već pet godina ima sa državom i ništa nismo ostali dužni. A kukuruz stočari mogu i da vrate kao pozajmicu za dve-tri godine. Ako bi država zrno dala kao nepovratnu pomoć, to bi bio pun doprinos. Tu mogućnost za odluku ostavljamo Vladi – kaže Đurić.

 

 

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika: Stočarima je potreban kukuruz iz Državnih robnih rezervi

 

 

Stočari tvrde da u ovoj suši klaničari smanjuju otkupnu cenu stoci i da nije realno da se juneće meso u prodavnici nudi po 560-620 dinara, a živa junad se plaća 220 dinara. Kažu da je slična situacija i sa utovljenim svinjama, za koje se farmama nudi 160-180 dinara po kilogramu žive vage.

– Ako klaničari krenu sa novim ucenama, kao kupac može se pojaviti i država preko Robnih  rezervi koje će sigurno realnom cenom spasiti stočare – smatra Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednika.

Ostavite odgovor