nedelja, april 14Agro servis

ZA DVA DANA ISPLATA DUGOVA PAORIMA

 

Novi Sad, 29. decembar 2014.

Izvor: RTV

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je emisiji Brazde RTV-a, izjavila da će u naredna dva dana ministarstvo izmiriti sva dugovanja prema poljoprivrednicima. Ona je najavila i da će Ministarstva poljoprivrede i trgovine, definisati model zaštite domaćih farmera, nakon što od 1. januara prestaju da važe kvote za uvoz mleka iz Evropske unije. Ministarka je pojasnila i kako će izgledati novi sistem podsticanja poljoprivrede.

Iako će sredstva za subvencije poljoprivrednicima u 2015. biti manja nego ove godine, dobro je što je resorno ministarstvoo uspelo da kroz mere štednje obezbedi dodatna sredstva koja će se iskoristiti za isplatu dugovanja. Tako će prema poljoprivrednim proizvođačima u naredna dva dana biti izmirene sve obaveze, a kada j reč o budžetu, agrarna kasa za narednu godinu je za deset odsto manja.

"Budžet za 2015.godinu biće 41,3 milijarde dinara. Za isplatu subvencija poljoprivredi opredeljeno je 24,3 milijarde, a za direktna plaćanja od tog iznosa je 21,5 milijardi što čini 90 procenata", kazala je ona.

Precizni iznosi za svaku meru ponaosob biće definisani kroz uredbe čije je donošenje planirano krajem januara. Izvesno je da će se u narednom periodu subvencionisati samo površine do 20 hektara kao i da će iz sistema subvencija biti izuzeti zakupci državne zemlje.

Ipak, iako je agrarna kasa za narednu godinu manja neće biti nezadovoljnih jer čak 95 procenata poljoprivrednijh gazdinstava nebi trebalo da oseti bitne promene u sistemu subvencija poručila je ministarka.

Ostavite odgovor