ponedeljak, april 15Agro servis

Zapis iz Ade

 

AGRONOM LAZA STOJANOVIĆ, NEIMAR ZELENIH OAZA

Ada, 05.09.2022.

Agronom Laza Stojanović iz Ade, iako u poodmaklim godinama života, ispoljava energiju mladića i uspešno se bavio sve do nedavno rasadničkom proizvodnjom različitog drveća. Veliki udeo i zasluge, sa još par kolega, ima u ozelenjavanju naselja Ada. Uveo je novinu: svako zasađeno drvo imalo je natpis sa imenom na srpskom i latinskom jeziku, da bi mladi zapamtili i upoznali bolje prirodu. Pamte ga kao svestranog radnika i agronoma u nekada uspešnom poljoprivrednom kombinatu „Halas Jožef”, gde je imao izuzetne rezultate u stočarstvu. Pored simentalske rase, imanje gde je radio i bio rukovodilac gajilo je i podolsku rasu, kao i ovce.

  • Počeli smo sa četiri jaganjca koje smo uzeli od čobana, koji su napasali stada na prostorima našeg kombinata. Posle smo napravili model da svako od njih na 100 komada ovaca ostavi četiri jagnjeta i za par godina smo, uz dobro gazdovanje, naše stado uvećali na preko 2.000 grla – kaže Laza Stojanović  za „AgroServis plus” i preporučuje svima koji imaju priliku da za održavanje pašnjaka kupe ovce kao čistače dvorišta.

Pre četiri decenije, na farmi nedaleko sela Utrine, počeo je gajenje jelena lopatara. Iskustvo je preuzeo iz Slovenije i  krdo je brzo povećano na 70 jedinki.

Laza Stojanović

Laza kao agronom, zaljubljen u prirodu, sa vrednom suprugom Nadom, u svojoj hobističkoj proizvodnji rasada proizveo je više od četiri miliona sadnica. Ukupno 40 različitih vrsta, među kojima su bili žuti bagrem, dafina, trnjina, divlja leska… Po Lazinoj preporuci i sa njegovim sadnicama podignuto je na stotine remiza, zaštitnih pojaseva i šumaraka. Posebno je ponosan na proizvodnju sadnica gloga, divlje ruže, bagrema… U dvorištu porodice Stojanović u Adi ima desetak prastarih vinovih loza, koje sada ovaj neimar  u zaštiti prirode želi sačuvati i obnoviti. Ispred kuće, na ulici, uzdiže se par stabala, što liče na prizmu – to je mečija ili divlja leska. Plod je krupan i biljki nije potrebna zaštita. Otporna je na zime i sušu. Agronom Laza, uvek  raspoložen za razgovor i danas je voljan da primi zainteresovane za gajenje drveća, ali rasadničke poslove pustio je drugima.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor