ponedeljak, april 15Agro servis

Zašto protestuju farmeri iz Belgije, Francuske, Nemačke, Holandije…

 

MLEKO SE RAZLILO EVROPSKOM UNIJOM

Izvor: AgroServis i Agencije

Brisel, 8. septembar 2015.

Evropski farmeri – proizvođači mleka, centar Evropske unije označili su kao glavnog krivca što oni nemaju kome da prodaju svoje mleko i pored niskih cena. Farmeri tvrde da je cena mleka pala za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu. Sve je, zapravo, počelo kada su ove godine ukinute premije za mleko i kada je svako ostao prepušten tržištu i samosnalaženju.

Belgijski farmeri bi želeli da se odmah vrate premije za mleko, uz povećanu otkupnu cenu. Da bi se potpuno razumeo pokret farmera u Briselu valjalo bi znati da li su oni vlasnici mlekarske industrije ili lanca prodaje? Uobičajeno je da su farmeri akcionari i osnivači prerađivačkih kompanija i da imaju potpun uticaj u ovom poslu. Danas nismo uspeli saznati detalje o strukturi organizovanja farmera u Belgiji. Ova zemlja nije među najuspešnijima po toj proizvodnji u EU, ali imaju visoku mlečnost po grlu – više od 6.000 litara. Međutim, u protestnoj koloni i sa traktorima su i farmeri iz Nemačke, Francuske, Holandije i još nekih zemalja, gde su farmeri odavno akcionari u mlečnoj industriji.

U političkim krugovima i prema našem izvoru, protesti farmera iz sedišta EU su pritisak na zvaničnike da pokušaju pronaći put da bi se vratili na staro tržište – Rusku federaciju. Sa proizvodnjom mleka većom od 6.500 litara po muzari evropski farmeri mlekom prelivaju celu zajednicu. Trenutno se niko ne bavi ovim problemom, pa se sve glasnije govori da bi valjalo da ova grupacija pokuša pronaći novi posao. Za neke je to potpuno neizvodljivo.

Briselska policija upotrebila je suzavac i vodene topove u sukobima sa proizvođačima mleka koji su traktorima blokirali grad. Sukobi su počeli juče oko podne u blizini briselskog trga Šuman, kuda je trebalo da prođe kolona od više hiljada traktora koji su u Brisel pristigli iz drugih delova Belgije, ali i Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja.

Traktori su ulazeći u grad izazvali potpuni kolaps saobraćaja, ali je policija zaprečila prilaz Šumanu bodljikavom žicom i kordonima specijalnih jedinica policije za rasterivanje demonstracija.

Nezadovoljni farmeri su potom počeli da gađaju policiju jajima, kamenicama i petardama, a policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem u spreju. Bilo je i paljenja traktorskih guma, zbog čega se Šumanu u jednom trenutku našao u gustom oblaku dima.

Mlekari su svojim protestom hteli da na Šumanu, gde se nalazi većina evropskih institucija, skrenu pažnju na težak položaj u kome su se našli nakon što su im ukinute subvencije koje su godinama uživali, a EU otvorila tržiste za slobodan uvoz mleka. Međutim, nije poznato odakle dolazi mleko u ove zemlje.

Njih je izgleda pogodio ruski embargo na uvoz mleka iz EU koji je uveden kao odgovor na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, a smanjena potražnja Kine za evropskim mlekom im je dodatno otežala situaciju.

Zbog svega toga je u prvoj polovini ove godine cena mleka u Belgiji i okolnim zemljama pala približno za jednu četvrtinu. Iz Brisela je ranije poručeno da se može razgovarati o programu pomoći mlekarskoj industriji kako bi se izbegao njen kolaps, ali da povratak na dotacije i zabrana uvoza ne dolaze u obzir.

Ovom porukom je i završen protest u Briselu, a detalji će biti poznati uskoro.

Ostavite odgovor