ponedeljak, april 15Agro servis

Žetva i tržište žitarica

 

POTREBE ZA PŠENICOM OBORILE CENU KUKURUZA

Novi Sad, 1. juli 2013.

Ponude za prodaju kukuruza i pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas imaju pad u odnosu na petak minule nedelje. Kukuruz se nudi, u odnosu na kvalitet, po ceni od 18,70 do 21 dinar (bez PDV-a).

Cena pšenice se kreće od 17 do 17,50 din/kg bez PDV-a. Istog dana prošle godine cena je bila za 3,5 dinara veća. Inače, lanjski rod se prodaje po ceni od 20-22 dinara.

Prema informacijama sa terena, žetva još nije u punom zamahu, ali se to očekuje ovih dana. Poljoprivrednici tvrde da su ulaganja u setvu bila veća nego lane i da svaka druga cena ispod 21 dinara za njih znači gubitak, a da od 22 dinara bez PDV-a donosi minimalnu dobit. Prinosi ranih sorti u Banatu su veći za 500 kilograma po jutru od prošlogodišnjih, ali to, tvrde ratari, neće promeniti računicu koja je za njih loša.

Dobri poznavaoci tržišta kažu da bi cena bila za ratare povoljnije da su Robne rezerve organizovale otkup najmanje 100.000 tona i da dužnici Robnim rezervama imaju kraći rok za nadoknadu pokradene robe (reč je o količini od oko 40.000 tona pšenice).

Predlog da otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda bude 20din/kg i da ta količina iznosi 50.000 tona, o čemu se razgovara u Vladi, za ratare je slaba ponuda, pogotovo posle izjave ministra za poljoprivredu Gorana Kneževića da je realna cena hlebnog zrna 22-24 din/kg, a mlinari je i ne podržavaju. Na smanjenje cene kukuruza, koji se kruni i iz čardaka, je usledila, ipak, najviše zbog toga što pojedini skladištari imaju obavezu da kupe pšenicu radi razduživanja sa Robnim rezervama.

Ova nedelja izgleda da će proći u ispitivanju ponude i potražnje i nije realno očekivati da Robne rezerve objave otkup. Informacija koja se pojavila na pojedinim silosima u Sremu da se vrše otkup za Robne rezerve je netačna.

Ostavite odgovor