ponedeljak, april 15Agro servis

DA LED I SUŠA NE OBERU ROD

 

Novi Sad, 23.05.2022.

Prošla su vremena kad su paori morali da zavise od vremenskih prilika i od toga da li će im led „ubrati“ rod ili će suša uzeti danak.

Već nekoliko godina na srpskim njivama sve je više protivgradnih mreža i ograda, a na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu ponuda onih koji tržištu nude opremu za zaštitu od grada uglavnom se može videti u Hali 1.

Protivgradne mreže štite biljke od štete, bilo one koju izaziva led bilo od prodora patogena koji napadaju voće i povrće koje je oštećeno gradom. Kompanija BIG HARVEST se vodi motom „Umeti znači imati“ a njen osnivač Siniša Bojanić tvrdi da oni umeju da zaštite voćnjak od štete izazvane gradom.

– Kompanija BIG HARVEST je u mogućnosti da klijentima ponudi montažu sistema za protivgradne mreže, mašinsko pobijanje stubova, mašinsko uvrtanje ankera, mašinsko kopanje kanala, geodetska merenja, projektovanje – objašnjava Bojanić, dodajući da je danas protivgradna zaštita neophodnost i nužnost za veću i kvalitetniju proizvodnju voća i povrća.

On ističe da se ne isplati niti vredi pokretati posao u voćarstvu ili povrtarstvu ukoliko se prethodno ne uradi navodnjavanje, ograđivanje i zaštita od grada, što njihova firma i nudi.

– Srpski voćar ili drugi uzgajivač prvu korist od postavljanja protivgradne mreže i svega neophodnog ima odmah, a investicija se vraća čim led u susednom voćnjaku ili na njivi „ubere“ plod, a on ima šta da proda. Ulaganja u protivgradnu mrežu, ogradu i navodnjavanje zavisi od mnogo faktora: počev od razmaka između redova sadnica, visine stubova u odnosu na sadnice, količine materijala, a po hektaru je oko 20.000 evra plus PDV.

Kompanija GRUŽA AGRAR iz Gruže, čiji je vlasnik Miroslav Nikolić, projektuje i postavlja konstrukcije protivgradne mreže na drvenim i betonskim stubovima u voćnjacima, vinogradima, zasadima borovnica, malina, kupina i povrtnjacima, uz to proizvodi metalne elemente protivgradne konstrukcije i podiže nove višegodišnje zasade. Takođe proizvodi i torbu zvanu „kengur“ za berbu voća,vitle za žice, sajle i kolica za berbu i transport voća, grožđa i povrća.

Braća Goran i Vladan Milovanović vlasnici su kompanije FRATELLI M-AGRO, u Kolaru kod Smedereva. Ova firma je vodeća u Srbiji za prodaju protivgradnih mreža, delova i opreme za voćarstvo, a kako kažu na štandu njihove protivgradne mreže predstavljaju idejno rešenje za naše voćnjake.

– Grad je jedan od glavnih uzročnika smanjenih prinosa, a nova tehnološka rešenja u protivgradnoj zaštiti kao što su mreže, obezbeđuju miran san i sigurnost da će se težak rad u poljoprivredi isplatiti – objašnjava Vladan Milovanović. – Protivgradne mreže iz našeg asortimana izrađene su od najkvalitetnijeg materijala i imaju proizvođačku garanciju.

Nedostaju sezonci

Vladan Milovanović naglašava da se zbog turbulencija na svetskom tržištu cene repromaterijala stalno uvećavaju i da to, i te kako, utiče i na cenu postavljanja protivgradne mreže. On napominje da problem predstavlja i nedostatak sezonske radne snage.

– Vlasnici kompanija koje postavljaju protivgradne mreže ne mogu da imaju stalno zaposlene radnike jer nema posla tokom cele godine, odnosno posla je najviše od februara do juna – kaže Milovanović.

Novosadski sajam

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor