četvrtak, april 18Agro servis

Javna rasprava o Zakonu o podsticajima i ruralnom razvoju

 

Subotičani predlažu manja ovlašćenja za ministra poljoprivrede i upisivanje iznosa Agrarnog budžeta u Zakon

Subotica, 09. novembar 2012.g.

Više od stotinu poljoprivrednika, sa područja grada Subotice, danas je uz manje stranačke varnice vodilo razgovor o Nacrtu Zakona o  podsticajima i ruralnom razvoju. Iako su organizatori (deset udruženja poljoprivrednika) želeli da njihove primedbe danas čuju i predstavnici iz Ministarsta, oni su konstatovali da i pored sedmodnevnog usaglašavanja termina o ovoj tribini, iz državne administracije nije došao niko, uz obrazloženje da su zauzeti „drugim poslovima“.

Danijel Kovačić je rekao da to nije fer odnos, jer se zna da su danas „neki“ pomoćnici ili zamenici ministra otišli u lov u Bečej.

Nakon kritike zbog ovakvog ponašanja Ministarstva, koja se čula od više učesnika u diskusiji, krenula je rasprava u kojoj je dominirala bojaznost da zbog proširenja korisnika subvencija (nova prava pravnih lica) neće biti dovoljno sredstava za dosadašnje korisnike.

Uz predlog da iznos Agrarnog budžeta u procentima najmanje 5% od ukupnog iznosa državne kase treba upisati u predloženi Zakon, poljoprivrednici iz ovog regiona su predložili da se rokovi za sve subvencije skrate, kako bi ta sredstva koristili za povećanje konkurentnosti.

Na kraju rasprave usvojeni su zaključci koje prenosimo u celini:

1.Skinuti zakon iz hitne procedure i uključiti  udruženja u donošenje zakona.

2.Ograničiti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde u donošenju odluka.

3.Visina agrarnog budžeta mora da iznosi 5% ukupnog budžeta ne računajući sopstvene prihode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

4.Registrogavano poljoprivredno gazdinstvo je nosilac poljoprivredne proizvodnje.

5.Detaljno definisati sve vrste podsticaja za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i minimalan procenat za investicije da iznosi 30% ukupnog agrarnog budžeta.

6.Isplatiti subvencije do kraja marta meseca.

7.Isplata premije za mleko na mesečnom nivou.

8.Kategorisati pravna lica po obimu proizvodnje i ograničiti subvencionisanje pravnih lica.

9.Subvencionisati nekomercijalna gazdinstva.

10.Ukoliko određena biljna kultura zbog određenih uslova podpadne pod  režim zabrane izvoza, toj biljnoj kulturi povećati subvenciju 5-6 puta više od predviđene.

11.Decentralizovati zakonske odredbe na lokalne samouprave i Pokrajinsku administraciju.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Slobodan Teofanov je obećao da je Vlada Vojvodine spremna da sakupi sve primedbe o ovom dokumentu i da ih dostavi predlagaču, ali da je za to potrebno vreme i stručnost koja se u mnogo detalja, u predloženom nacrtu nije primetila.

Teofanov je naveo da se u predloženim rešenjima ne vidi jasno šta će biti stimulisano kao zamajac poljoprivrede – investicije u mehanizaciju, skladišta, opremu, premije ili subvencije.

Ostavite odgovor