nedelja, april 14Agro servis

PREKIPELO SRPSKO MLEKO

 

Beograd, 21. maj 2015.

Izvor: Novosti

  • Sve veći uvoz i drastičan pad otkupljenih količina belog napitka ugrožavaju vlasnike farmi muznih krava u našoj zemlji

Na farmama muznih krava u Srbiji tiha jeza. Stočari muku muče da prodaju mleko, padaju otkupne cene i otkupljene količine belog napitka. S druge strane, uvoz mleka u prahu je sve veći. A strancima nikako ne možemo da konkurišemo, čak i kada litri idu budzašto. Mlekare ne mogu da otkupe sve ponuđeno, pa plaćanje često kasni ili se nudi kompenzacija – sir za mleko.

– Ko bi mogao da reši problem sve manjeg otkupa domaćeg mleka, kada nas farmere niko ne želi ni da čuje – kaže Josip Dulić, vlasnik farme muznih krava iz Đurđina kod Subotice, koji dnevno proizvede 1.700 litara najkvalitetnijeg mleka. – Sa svih strana dobijam informacije o tome da se otkazuje otkup, na kojima se prikuplja mleko malih proizvođača, a sada je, na sve to stiglo i smanjenje otkupne cene za 2,5 dinara, za sve kategorije mleka. Mi smo pokušali da tražimo i zaštitu od Ministarstva poljoprivrede, kako bismo opstali u poslu u koji smo jako mnogo uložili, jer farma za nekih šezdesetak grla, sa pratećom mehanizacojm i opremom, traži ulaganje od najmanje 400.000 evra. Iz ministarstva smo, međutim, čuli kako oni ne znaju na koji način da nas zaštite. Ako oni ne znaju, kako mi da ih to naučimo…

U resornom ministarstvu tvrde da su uvedene mere u cilju zaštite domaćeg tržišta i proizvođača mleka.

– Povećane su posebne dažbine za uvoz iz EU određenih vrsta sira i maslaca za maloprodaju – kažu za "Novosti" u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. – Po osnovu ovog povećanja posebnih dažbina, ukupna uvozna zaštita, za uvoz iz EU povećava, i to za sir sa prosečno 10 do 15 odsto na 32 do 47,5 odsto, a za maslac za maloprodaju sa 14,8 na 37,1 odsto.

Stočari iz jagodinskih sela mleko uglavnom prodaju mlekarama iz Zaječara i Kragujevca, po niskim i nestabilnim cenama, a među njima se mogu čuti i priče da im nakupci ne određuju prave masne jedinice. Prema nekim informacijama, oko 80 odsto štala u Pomoravlju danas je prazno. Resavski proizvođači, međutim, nisu nezadovoljni cenom i rokovima plaćanja mleka.

Niška mlekara uspešno za sada odoleva poremećajima na tržištu, a uspela je i da poveća količine mleka koje otkupljuje od stočara. Direktor Zvezdan Jovanović kaže da za sada ne uvoze sirovine.

Rasinski uzgajivači goveda simentalske rase podvlače da je generalno politika podsticaja u mnogo čemu nelogična. Tako država subvencionira po grlu 20.000 dinara, odnosno 12.000 dinara po gazdinstvu, ali daje i 40 posto za uvoz steonih junica, dok s druge strane uvozi i mleko!

Mali uzgajivači, koji imaju manje od pet grla u ovoj najezdi definitivno će nestati – kaže uzgajivač iz Sebečevca Borjan Simonović. – Naši mlekari smanjuju cenu, pogotovo njima, a oni, opet, nisu sposobni da dobijaju kvalitetno mleko što se tiče mikrobiologije. Niko ozbiljno u državi nije želeo da se pozabavi problemima stočnog fonda.

Ostavite odgovor