četvrtak, april 18Agro servis

SRBIJU USLOVLJAVAJU DA PRIHVATI GMO

 

Beograd, 21. jul 2015.

Izvor: Večernje novosti

  • Naša zemlja jedina u Evropi ima tržišni lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana. Ova tradicija ugrožena niskim cenama, ali i preporukama EU i STO da se zakon o GMO uskladi sa EU regulativom

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima tržišni lanac proizvodnje soje koja nije genetski modifikovana. Ipak, ova duga i uspešna tradicija postaje ugrožena niskim cenama ove ratarske kulture, ali i preporukama Evropske unije i Svetske trgovinske organizacije da se važeći zakon o GMO uskladi sa EU regulativom.

Kako kažu u Asocijaciji "Dunav soja", Srbija je najveći evropski proizvođač i jedina država u Evropi koja svoje potrebe zadovoljava iz sopstvene proizvodnje, a da ima i izvoz u vrednosti od 82 miliona dolara.

– Prethodnih godina soja je na tržištu imala visoku cenu, a Srbija je lane proizvela najviše u svojoj istoriji, dok je ove godine zasejala rekordnih 200.000 hektara – pričaju u Asocijaciji. – Poslednja tržišna kretanja, međutim, idu u pravcu snižavanja cena, pa je ona sada niža za trećinu nego u istom periodu prošle godine.

U Asocijaciji "Dunav soja", upozoravaju da Srbija mora da pronađe najadekvatniji odgovor na brojne izazove, ukoliko želi da ostane lider u proizvodnji.

Ostavite odgovor