ponedeljak, april 15Agro servis

Najvažniji su genetika, ishrana i održavanje

 

Novi Sad, 23.05.2022.

Možda je bik Veliša najveći primerak svoje vrste, ali desetogodišnja simentalka Lara, koja je ujedno i ponela ovogodišnju titulu šampiona, oduševila je posetioce 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma jer dnevno da i 50 litara mleka. Kako njen dojučerašnji vlasnik Milan Milanković iz Mratišića kaže, za njenu rasu je neobično da ima toliki muzni kapacitet. Međutim, tu njenim kvalitetima nije kraj.

– Lara je do sad već osvojila brojna priznanja na regionalnim i nacionalnim izložbama, a i Apsolutni je šampion Novosadskog sajma – kaže Milanković. –  Lara se do sada telila osam puta, trenutno nosi deveto tele i sve njene dobre osobine prešle su i na njenih šest ćerki. Na osnovu njene konstitucije i zdravstvenog stanja, mogla bi da se oteli još tri do četiri puta, što je za njenu rasu nekad bilo normalno, a sad je prosek.

Kako kaže Milanković, mašina može da pomuze Laru za četiri-pet minuta, dok bi ručno trebalo oko pola sata. On ističe da na kvalitet i kvantitet mlečnosti utiču tri ključne stvari: genetika, hrana i uslovi održavanja stoke.

– Na gazdinstvu imam grla koja daju i po 60 litara mleka, a sve se svodi na selekciju, koja dovodi do uspeha – napominje naš sagovornik. – Zatim bitna je i ishrana jer obrok mora da bude dobro izbalansiran. Recimo, leti, kad su velike vrućine, Lara pojede do 45 kilograma hrane i popije do 100 litara vode! 

Prodato svih deset izloženih grla

Ono što Milana Milankovića na ovogodišnjem Sajmu ne ostavlja ravnodušnim jeste činjenica da je juče prodao svih 10 izloženih grla za 35.000 evra. Krave i junica će posle Sajma otići u Novu Varoš.

– Puna mi je farma, imamo oko 70 grla pa posla uvek ima, naročito što stalno radimo na usavršavanju. Kupaca uvek ima, koliko god da imam grla – zaključuje Milanković.

Novosadski sajam

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor